NA24.no

- Norge kan bli ny trygg havn

Equity Strategist Peter Garnry i Saxo Bank.
Equity Strategist Peter Garnry i Saxo Bank. Foto: Saxo Bank
Sist oppdatert:
Saxo Bank tror Norge kan overta for Sveits

Norge og Sverige vil erstatte Sveits som kapitalmarkedets trygge havner, Australia vil oppleve resesjon, Basel III og andre reguleringer vil tvinge 50 banker inn i offentlig eierskap i Europa og Apple-aksjen vil stupe 50 prosent fra sitt toppnivå i 2011. Det er noen av Saxo Bank dystre spådommer for 2012.

Saxo Bank utgir nå den årlige publikasjonen «Outrageous Predictions» – et sett med oppsiktsvekkende og for 2012 dystre profetier for fremtiden.

- «Outrageous Predictions» er en av Saxo Banks mest populære publikasjoner. Vi fokuserer på spådommer som neppe vil gå i oppfyllelse, men som samtidig er mer sannsynlig enn hva markedet er komfortabel med. Det var for eksempel ingen modeller som kunne forutse omfanget av finanskrisen i 2008, ei eller tsunamien som traff Fukushima, sier Equity Strategist Peter Garnry i Saxo Bank i en melding.

Han understreker at spådommene ikke er ment som prognoser, men at de likevel er viktige for investorer å hensynta.

- Slår de til, vil de ha en enorm innvirkning på markedet, sier Garnry i meldingen.

Apple taper markedsandel
Den første av de usannsynlige profetiene sier at Apple i 2012 vil oppleve konkurranse fra selskaper som Google, Amazon, Microsoft/Nokia og Samsung, på sine mest innovative produkter iPhone og iPad. Apple vil derfor ikke klare å holde på markedsandelen på 55 prosent, og aksjene vil stupe 50 prosent fra dagens nivå.

- Den andre er at endringer i The December EU Treaty vil vise seg å være utilstrekkelige i å løse problemene i EU, spesielt de i Italia. Som følge av dette faller aksjemarkedet falle 25 prosent i løpet av kort tid. Det vil igjen lede EU-politikere til å stenge europeisk handel og europeiske banker i en uke eller mer, spår han.

Den tredje profetien er at Obamas tre år som president har ført med seg så lite forandring at en hittil uannonsert kandidat vil nyte godt av situasjon, og overta presidentskapet etter valget i november 2012.

Australia skyves ut i resesjon
Spådom nummer fire sier at utviklingen i Asia skyver andre land ut i resesjon. Australia er veldig avhengig av Kinas gruve- og naturressurser, og etter hvert som kinesernes behov for disse varene minsker, havner Australia i en resesjon – et halvt tiår etter resten av den utviklede verden.

- 2012 fører med seg nye kapitalkrav og et regulatorisk press. Total frys i det europeiske interbankmarkedet vil lede til at innskytere mister tillit til bankene, og kollektivt henter pengene sine ut, i såkalt «bank-runs». Mer enn 50 banker ender opp i statlig eierskap og flere kjente, kommersielle bankmerkevarer opphøre å eksistere, sier N.N. om spådom nummer fem, sier han i meldingen.

Norge som trygg havn for Sveits
Den sjette profetien angår Norge og vårt naboland Sverige, og sier at Sveits, som har blitt en trygg havn i en verden med devaluerende sentralbanker, vil utgjøre en risiko for landets økonomi. Kapitalmarkedene i Norge og Sverige er langt mindre enn i Sveits, men den aggressive devalueringen av valutaen sørger for at de som styrer pengene leter etter nye, trygge havner for kapital.

Sveits’ kamp mot at valutaen styrkes vil avlønne seg i 2012, sier spådom nummer syv. Forutsetningene for Sveits’ velstand fortsetter å svekkes i 2012. SNB og regjeringen rykker inn for å hindre mer skade på landet og utvider eksisterende programmer og til og med sørger for negative renter for å utløse tilstrekkelig kapital fra den tradisjonelle, trygge havnen Sveits alltid har vært.

- Spådom nummer åtte sier at USDCNY stiger med ti prosent til 7.00. Etter hvert som den marginale avkastningen fra å ha bygget store spøkelsesbyer avtar, og eksportører sliter med syltynne marginer som følge av den fremvoksende CNY, vil Kina havne på kanten av en resesjon. Kinesiske politikere kommer til eksportørers redning ved å la CNY synke i forhold til den amerikanske dollaren, og sende paret opp til 7,00 i en økning på ti prosent, heter det i meldingen.

Pris på hvete dobles
Lavere oljepris i 2012 kan føre til en økning i Baltic Dry Index, altså tørrbulkratene innen shipping, likt med at driftskostnader går ned. Brasil og Australia er forventet å utvide sine jernmalmforsyninger, som igjen medfører lavere priser og dermed høyere importetterspørsel fra Kina for å tilfredsstille deres umettelige industriproduksjon. I kombinasjon med økonomiske lettelser fører dette til en massiv økning i etterspørselen av jernmalm.

- Den siste spådommen er at prisen på hvete dobles i 2012. Dårlig vær verden over vil dessverre komme tilbake og lage et dårlig år for landbruksprodukter. Spesielt hvete vil være populært blant spekulanter, som vil bidra til å drive kursen tilbake mot det rekordhøye nivået fra 2008, mener Peter Garnry i meldingen.

Han håper disse spådommene vil oppmuntre investorer til å tenke utenfor boksen, og forberede seg på store omveltninger.

- Å tenke utenfor boksen er aldri en komfortabel øvelse, men det er det heller ikke å håndtere en uventet overraskelse som man ikke har forberedt seg på. Vi håper vi tar feil i synet vi fremlegger, men kun hvis de erstattes av noe bedre enn dagens manipulerte paradigme av sentralbanker og myndigheter, sier Garny i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere