NA24.no

- Norge må ikke tro at det er «The promised land»

Foto: Charlie Bibby
Sist oppdatert:
Financial Times-korrespondent sier at rask rikdom kan gjøre folk selvgode.

(Nettavisen): Den anerkjente avisen Financial Times trykket en analytisk artikkel om Norge torsdag. Hovedbudskapet i artikkelen kan tolkes som at nordmenn har blitt late av oljerikdommen. Avisen skriver at nordmenn jobber mindre, er oftere sykere, har rekordhøye lønninger og at fredag har nærmest blitt omdøpt til fridag.

Men hovedbekymringen i analysen, er hva skal Norge gjøre når oljen tar slutt om et par tiår? Det er Financial Times’ korrespondent Richard Milne som har forfattet artikkelen.

- Jeg har basert artikkelen på egne betraktninger, kommentarer fra personer som er langt viktigere enn meg og noe statistikk, sier Milne til Nettavisen.

- Kan bli late
Milne dekker de nordiske og baltiske landene for Financial Times. Han har nå bodd i Norge i halvannet år.

- Etter å ha lest artikkelen din, kan man få inntrykk av at nordmenn blir framstilt som late?

- Jeg vil at artikkelen skal tale for seg. Men det er en bekymring med at oljerikdommen gjør at nordmenn beveger seg i retningen av å bli late. De er ikke det nå, men blir det kanskje etter hvert. Om norsk økonomi gjør seg avhengig av kun oljen, og ikke belager seg på annen produksjon, så vil det bli et stort problem, sier Milne.

Milne erkjenner at en arbeidsledighet på 3,5 prosent og mye fritid er noe en hel verden misunner, men han advarer mot at oljen skal være en vedvarende hvilepute.

- Hvor utdannet og kunnskapsrike vil arbeidsstyrken da være om 20 til 30 år? sier han.

«The promised land»
Norske politikere har en årrekke skrytt av den norske velferdsmodellen, og Gro Harlem Brundtland uttalte i sin tid at «det er typisk norsk å være god». Financial Times-korrespondenten er ikke nødvendigvis helt enig.

- Det finnes faresignaler på at ikke alt ved Norge er bra. Når et land og et folk blir så rike så raskt, så kan folk ofte bli selvgode, og det skal sies at rikdommen i Norge ikke er kommet fordi Norge har gjort noe selv, men på grunn av oljen som lå utenfor kysten. Norge bør ikke tro at de er «The promised land» (det forjettede land red.anm.), sier han.

Milne sier han har investert mye i Norge fordi hans norskbritiske barn har slått seg ned i Norge. Derfor er han bekymret for Norges framtid.

- Det er et land som også har veldig mye godt ved seg, så ikke misforstå meg. Det er en av grunnene til at vi valgte å flytte til Norge og slå oss ned her med barna våre, sier han.

- Det er en del av jobben min å påpeke det negative også, sier han.

Nektet OL-titting
Milne har fått med seg debatten om at ordfører Fabian Stang (H) tidligere i uken nektet 55.000 ansatte i Oslo kommune å se på OL-sendingene i arbeidstiden. Ordføreren valgte imidlertid å moderere seg noe, etter all kritikken som fulgte etter TV-nekten.

- Kunne en lignende debatt ha funnet sted i et annet land, Milne?

- Absolutt.

- Jeg hadde heller ikke likt om jeg ble fortalt at jeg ikke kunne se på mesterskap i fotball elle cricket.

- For meg som brite har det vært et mysterium at nordmenn var så opptatt av langrenn, sier han og legger til at han skjønner mer av det etter å ha bodd i Norge i halvannet år.

CRUISE CONTROL: Storavisen Financial Times antyder at nordmenn ha blitt mer bedagelige som følge av oljerikdommen.
CRUISE CONTROL: Storavisen Financial Times antyder at nordmenn ha blitt mer bedagelige som følge av oljerikdommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere