*Nettavisen* Økonomi.

- Norge mer korrupt

Norge er ikke lenger blant de ti minst korrupte landene i verden.

24.09.08 08:14

Det viser 2008-rankingen til Transparency International. Mens Norge var det niende minst korrupte landet i fjor, er vi nå nummer 14.

NA24 - din næringslivsavis

Flere alvorlige saker
- Flere alvorlige skandaler har kommet til overflaten i Norge de siste årene. Fallet reflekterer et dypere problem i både privat og offentlig sektor, sektor, selv om stadig flere saler blir etterforsket og tiltalt, heter det i rapporten som ble lagt frem i Berlin tirsdag formiddag.

Blant disse sakene er Murud-skandalen i Oslo, korrupsjonen i Bærum, Siemens-opprullingen og vannverkssaken på Romerike.

- Dels tyder dette på økt bevissthet om forekomsten av korrupsjon i Norge. Stadig flere høyt profilerte skandaler i de senere år har økt forståelsen av at Norge faktisk har et reelt korrupsjonsproblem, og ikke et skinnproblem. Det er skapt større oppmerksom om problemet gjennom avsløringer i mediene og i domstolene, skriver lederen av Transparency International Norge, Jan Borgen, i en pressemelding.

Danmark og Sverige topper
Og fortsetter:

- Få blir straffedømt. Hvorfor? Fordi det svikter i bevilgningene til politiet. Politiet har verken kapasitet eller kompetanse til å være effektive. Vi har lovverk, etiske regelverk, rutiner, tilsyn, kontrollorganer. Nå vil våre myndigheter for alvor ta det i bruk?

Danmark, Sverige og New Zealand deler førsteplassen som verdens minst korrupte land. Finland er nummer fem sammen med Sveits, mens Island kommer på syvende.

Norge deler 14. plassen med Tyskland, og i andre enden av skalaen er Somalia ranket som det mest korrupte landet i verden. Myanmar (Burma) er nest verst, mens også Irak, Haiti og Afghanistan er blant de fem på bunnen.

Sjekk hele rankingen.

Listen er basert på oppfattelsene til forretningsfolk og analytikere, som har ranket utbredelsen av offentlige korrupsjonen i 180 land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.