NA24.no

Foto: Anja Niedringhaus (EPA/Scanpix)

- Norge milevis unna Albania

Sist oppdatert:
Professor ler av «kommuniststat»-sammenligning.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

BW Gas-sjef Jan Håkon Pettersen mener Norge vil bli som et kommunistregime om regjeringen krever inn redermilliardene. Det er ikke første gang Norge blir sammenlignet med en kommuniststat av fremtredende politikere og næringslivstopper.

NA24 - din næringslivsavis

Frp-formann Siv Jensen var raskt ute med å konkludere at regjeringen og dens håndtering av opsjonssaken i Hydro, lignet et kommunistregime i Sovjet.

Les mer:- Så dum at jeg blir svett

Også svenske ministere har ytret lignende påstander, senest i forbindelse med Telia-og Telenor-saken, hvor tidligere næringsminister Björn Rosengren dro paralleller mellom Norge og det gamle Øst-Europa etter at fusjonen gikk i vasken.

Han har gått inn i sitatordbøkene med sin omtale av Norge som «Europas siste sovjetstat».

Sint på skatt
Tirsdag antyder BW Gas-sjef Jan Håkon Pettersen i Dagens Næringsliv at Norge har elementer av Albania under diktatoren Enhver Hoxa, grunnet SVs forslag om å kreve norske rederier for 20 milliarder skattekroner.

Professor i statsvitenskap Øyvind Østerud, synes begrepet kommuniststat er latterlig.

- Ordet kommuniststat blir bruk som et skjellsord om en stat med partidiktatur. Selv om vi har elementer av statsstyre her i landet, er vi milevis fra Albania på 1970-tallet, der absolutt alt er underlagt staten, ler han.

Skremmebegrep
Professoren, som ledet makt- og demokratiutredningen fra 1998 til 2003, forteller at en kommuniststat er et land med sentralstyrt økonomi, også kalt kommandoøkonomi. Her finnes ikke selvstendig privat næringsliv, og det gis lite spillerom for individuell frihet.

- Det offentlige bestemmer alt og det blir lagt veldig mye ressurser i beskatninger, forklarer han.

- Er det noe hold i å kalle Norge en kommuniststat i det hele tatt?

- Likhetene er ikke særlig store, men det blir brukt som et skremmebegrep for å avskrekke. Slik er politisk retorikk, og den er jo ganske ofte usakelig, sukker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere