*Nettavisen* Økonomi.

- Norge og Sverige er rammet av gjeldsbobler

Internasjonal økonom mener det er en gjeldsboble i både Norge og Sverige, og at landenes økonomier er sårbare for eventuelle endringer i markedet. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Det hevder en økonom ved verdens største bankgruppe, HSBC.

22.10.15 20:55

Økonom ved HSBC, James Pomeroy, hevder at både Norge og Sverige er rammet av ustabile gjeldsbobler som gjør landene sårbare for korreksjoner i markedet, skriver Business Insider.

Pomeroy mener både Norge og Sverige har en enorm gjeldsbyrde i forhold til bruttonasjonalprodukt, men at norske og svenske forbrukere blir fortalt at alt er bra på grunn av høye boligpriser.

Både Norge og Sverige har en styringsrente som nærmer seg null. Dersom det kommer en resesjon eller om rentesatsene stiger, kan et utfall være at verken Norge eller Sveriges økonomi er i stand til å håndtere situasjonen, ifølge Pomeroy.

Han poengterer at sentralbanker kan hanskes med en resesjon ved å senke styringsrenten - et virkemiddel som nå er utilgjengelig for både Norge og Sverige.

- Vil slite med å betjene lån
Videre understreker Pomeroy at et høyt gjeldsnivået er håndterbart for forbrukere så lenge rentesatsene er lave. Men dersom rentesatsene øker, vil risikoen øke for at forbrukerne i begge land misligholder sine lån, hevder Pomeroy.

«Både Sverige og Norge har en stor husholdningsgjeld, stigende boligpriser og sentralbanker som har senket styringsrenten til rekordlave nivåer. Dette gjør dem sårbare og utgjør en risiko for den finansielle stabiliteten, som kan føre til at økonomiene er utsatt for en nedgang, eller på et senere tidspunkt, en renteøkning,» skriver Pomeroy i HSBCs siste utgave av Macro Health Check, ifølge Bloomberg.

- Kanskje ikke bærekraftig
«I Sverige fortsetter inflasjonen å være lav, og investeringer har skutt i været, som kan tyde på at den siste oppturen i veksten kanskje ikke er bærekraftig,» skriver han.

Han påpeker også at Norges vekstutsikter blekner noe når en ser på de lave oljeprisene.

«Bekymringene kommer fra Hongkong, Norge og Sverige hvor gjelden i den private sektoren fortsetter å stige. Alle tre land opplever en veldig rask vekst i boligprisene, og det er allerede et høyt gjeldsnivå.»

Også Moody's Analytics advarte nylig om at det kan vokse fram boligbobler i Norge, Tyskland og Storbritannia, hvor boligprisene har hatt en økning siden 2010 på henholdsvis 30, 25 og 15 prosent.

300.000 tåler ikke høyere rente
300.000 nordmenn har i dag et forbruk som gjør at de vil få problemer dersom boliglånet blir dyrere, ifølge en undersøkelse Respons nylig utførte for Sparebank1.

Bare 30 prosent av de spurte sa de ville tåle en renteheving på fem prosentpoeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag