NA24.no

- Norge trenger flere kapitalister som Olav Thon og Spetalen

Foto: Privat (Privat)
Sist oppdatert:
Frp vil avvikle formuesskatten for å hjelpe gründere.

Ketil Solvik-Olsen, stortingsrepresentant og nestleder i Frp, besøkte onsdag Gründernes Hus i Oslo for å snakke spesifikt om deres initiativer hvis det blir borgerlig flertall på Stortinget.

Fokuset på Gründernes Hus i dag har altså vært hvordan man skal tilrettelegge skattesystemet. Der Solvik-Olsen la fram forslag for gründerne.

- Formuesskatten skal avvikles
Gründernes Hus er et slott, som de selv kaller det, som ligger sentralt til i Oslo.

- Utgangspunktet var å lage et fyrtårn for innovasjon i Norge, men vi er ikke så opptatt av innovasjon egentlig. Vi tenker at det har skjedd og at vi skal hjelpe gründerne å komme ut på markedet, sier Odd Moe, sjefen for Gründer Hus, til Nettavisen NA24.

Han forteller at det har blitt en ny giv i forhold til entreprenørskap i Norge og at politikerne nå fokuserer på intensiver som Gründernes Hus.

I dag har Solvik-Olsen vært på huset for å fortelle hvordan man skal tilrettelegge skattesystemet.

- Frp skulle være en garantist for at formuesskatten skal avvikles. Men som Solvik-Olsen sier, så skjer ikke det over natten, sier Moe.

Slutt på forskjellsbehandling
- Norge trenger flere kapitalister som Olav Thon og Spetalen. Det er urettferdig at Coca-Cola slipper formuesskatt, mens familieeide Aas Bryggeri skal betale formuesskatt. Vi må få slutt på forskjellsbehandlingen mellom norske og utenlandske eiere, sier Solvik-Olsen.

Han frykter for at oljen skal gå tom.

- Norge blir stadig mer avhengig av oljeinntekter, samtidig som gapet mellom offentlige utgifter og inntekter vil øke. Vi må skape morgendagens arbeidsplasser i dag istedenfor å stjele fra egenkapitalen til fremtidige generasjoner, sier Solvik-Olsen til Nettavisen NA24.

Fremskrittspartiet vil fjerne hele formuesskatten istedenfor å flikke på dagens system.

- I første omgang vil vi heve innslagspunktet til 30 millioner kroner. Dette vil gjøre det mer lønnsomt å starte nye arbeidsplasser, sier Solvik-Olsen.

- Som å spise settepoteter
Jørund Rytman er stortingsrepresentant for Frp, medlem av Stortingets finanskomité og styreleder i Gründerforeningen. Han deltok også på debatten på Gründernes Hus onsdag.

- Vekstbedrifter kan ha en skyhøy markedsverdi uten å tjene penger. Dette blir et problem når man skal betale formuesskatt, fordi man får valget mellom å selge seg ned eller tappe bedriften for sårt tiltrengt kapital, sier Rytman til Nettavisen NA24.

- Arne Hjeltnes har helt rett når han påpeker at formuesskatt er som å spise settepoteter.

Han mener at den enkelte familie skal bestemme over sin egen lommebok.

- Ap er rause med din lommebok, mens Frp vil la familiene beholde mer. Den enkelte familie skal bestemme mer over sin egen økonomi. Du tjener pengene. Du vet best. Det er dette politikken bør handle om, sier Rytman.

Frp ønsker skattelettelse til folk flest. De forteller at familier kan spare mye på at formuesskatten fjernes.

- Mens sosialistene hevder at Frps skattekutt går til et fåtall rike mennesker, dokumenterer Frps alternative statsbudsjett for 2013 at det er lønnstakerne med de aller laveste inntektene som får de aller største prosentvise skattelettelsene. En vanlig familie med to voksne og to barn ville ha spart 15.537 kroner i skatter og avgifter i 2013 hvis Frp hadde hatt flertall, sier Rytman.

Norge har et særdeles høyt skatte- og avgiftsnivå, mener Frp. I 2008 betalte vi totalt 745 milliarder kroner i skatt. Det er hele 52 milliarder kroner, eller 15,6 prosent, mer enn året før. Frp foreslo 29 milliarder kroner i skatte- og avgiftslette i forbindelse med statsbudsjettet for 2009. Dette kan betraktes som et første skritt på veien til betydelig lavere skatter og avgifter for Frp.

Usikker på Frp
Solvik-Olsen og Rytman hedrer Øystein Stray Spetalen som en god kapitalist. Selv er han usikker på Frp sin politikk.

- Så du mener Frps pengebruk er ansvarlig?

- Jeg har ikke sett nøye på det, men jeg vet at vår BNP er på 2.700 milliarder kroner. Frp bruker vel rundt 20 milliarder mer enn Jens. Så skal noen sosialøkonomer med skjegg og tomme lommebøker fortelle at bruker man under en prosent mer av BNP, så går hele økonomien i «tail spin»! Det kan ikke stemme.

Les mer her: - Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere