NA24.no

- Norge utdanner for mange akademikere

FOR MANGE: Det utdannes for mange akademikere her i landet.
FOR MANGE: Det utdannes for mange akademikere her i landet. Foto: Frank May
Det norske arbeidslivet oversvømmes av høyt utdannede. I 2030 kan Norge ha et overskudd på 50.000 økonomer.

I 2014 var det cirka 237.000 studenter ved norske universiteter og høyskoler. Det er en økning på 21 prosent siden 2005. Nå tyder mye på at mange av dagens studenter vil få hard konkurranse i fremtidens arbeidsliv, skriver Klassekampen.

I den ferske tilstandsrapporten for høyere utdanning, anslås det at man i 2030, om utviklingen holder seg, vil ha 50.000 flere med bachelorgrad i økonomi enn det er behov for.

Professor Ottar Brox er bekymret over det han mener er en inflasjon i høyere utdanning.

– I praksis er det store deler av arbeidsmarkedet som ikke regnes som aktuelle valg blant ungdommer, sier sosiologiprofessoren.

– Fagarbeid oppfattes som lavstatus, mye på grunn av tilgang på billig arbeidskraft gjennom EØS, mens høyere utdanning ses som en inngangsport til en rekke valgmuligheter og god lønn. Det stemmer ikke nødvendigvis med virkeligheten, sier Brox, som trekker fram Spania og Portugal som skrekkeksempler. Der har hundretusener av ungdommer gått fra studiene til arbeidsledighet fordi det ikke er behov for utdannelsene deres. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere