NA24.no

- Norges Bank trekkes mellom krone og oljepris


- Det siste fallet i oljeprisen kan ha fornyet Norges Banks frykt for en dypere nedtur i norsk økonomi og dermed utløse et rentekutt allerede nå, mener analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea.
- Det siste fallet i oljeprisen kan ha fornyet Norges Banks frykt for en dypere nedtur i norsk økonomi og dermed utløse et rentekutt allerede nå, mener analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea. Foto: Nordea
Sist oppdatert:
Forventningene spriker både blant økonomer og i markedet før rentedommen.

I forkant av rentebeslutningen fra Norges Bank klokken 10 spriker forventningene både blant økonomene og i markedet.

Les mer:

Storbanker spår kutt til rekordlav styringsrente

Derfor må han sette ned renten i dag

Nordea tror renten holdes uendret og at Norges Bank presenterer en rentebane som indikerer 2/3 sannsynlighet for et rentekutt på neste rentemøte i mars.

- Uendret rente i dag vil være i tråd med Norges Banks kommunikasjon fra september. Slik vi ser det priser markedet inn ca 40 prosent sannsynlighet for rentekutt. I en Bloomberg poll venter 13 av 20 analytikere uendret rente, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea i en morgenrapport.

Imidlertid har oljeprisen falt siden forrige korsvei.

- Det har økt risikoen for et rentekutt. På den andre siden er kronen betydelig svakere enn Norges Banks prognose og offentlig etterspørsel ser ut til å bli betydelig sterkere neste år enn Norges Bank har lagt til grunn. Begge deler taler for å vente med å kutte renten. Vi er imidlertid langt fra sikre på utfallet. Det siste fallet i oljeprisen kan ha fornyet Norges Banks frykt for en dypere nedtur i norsk økonomi og dermed utløse et rentekutt allerede nå, fortsetter Bernhardsen.

Diskuter rentebeslutningen og temaer som valuta, olje, kunst og aksjer på Nettavisens nye aksjeforum.

- Norges Bank kan ikke lene seg tilbake
Handelsbanken venter derimot et rentekutt på 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent.

- Gitt den seneste tidens videre svekkelse i oljepris og oljeprisforventninger sammen med den bekymringsfulle trenden for norsk industri, kan det også være grunn til å frykte at avmatningen i norsk økonomi kan tilta i styrke framover, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i et morgennotat.

Sjeføkonomen peker i tillegg på at nedjusterte forventninger til lønnsveksten taler for svakere inflasjonsutvikling framover enn hva Norges Bank trodde i september.

- Vi mener dermed at Norges Bank nå ikke kan lene seg tilbake og vente, men at de vil kutte renten for å være i forkant av begivenhetene. MEN, vi har bommet før når vi har trodd at Norges Bank har ønsket å være i forkant, fortsetter Due-Andresen.

DNB Markets venter ikke bare rentekutt, men også at Norges Bank senker rentebanen med snaut 0,25 prosentpoeng. Det betyr at døren åpnes for nok et kutt.

- Siden markedet fortsatt bare priser inn rundt 50 prosent sannsynlighet for et kutt, er det rimelig grunn til å tro at kronen vil svekke seg ytterligere. Men! Det er slett ikke åpenbart at det kan regnes hjem at renten «skal» kuttes nå. Derfor koker dette ned til hvor fremoverlent Norges Bank er. Å vente, kan bety at man må kutte mer aggressivt senere, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i meglerhusets morgenrapport.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere