*Nettavisen* Økonomi.

- Norges Bank vil spare på kruttet

Oslo 20150313. Økonomer tror sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank vil spare på kruttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Økonomer tror Øystein Olsen vil holde rentekruttet tørt tross «fullstendig stopp».

11.09.15 11:09

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk rapporterte om svak vekst i produksjonen de siste 3 månedene, og venter fortsatt svak utvikling fremover.

- Veksten er svak og bedriftene i nettverket venter at veksten skal være svak de neste seks månedene. Norges Bank vil nok nedjustere vekstanslaget sitt noe, men det er ikke nok til at vi får et rentekutt i september. Norsk økonomi går fortsatt brukbart. Så langt er det hovedsakelig en oljehistorie at det går svakere, sier analytiker Joachim Bernhardsen til Nettavisen Stocklink.

- Fullstendig stopp
Ifølge Handelsbanken peker nettverket mot en kvartalsvis produksjonsvekst på 0,06 prosent de siste tre månedene, marginalt ned fra forrige undersøkelse. De neste seks månedene er forventningene en vekst på helt marginale 0,03 prosent.

- Med andre ord, forventningene er en gradvis nedbremsing; i praksis til en fullstendig stopp, skriver Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering.

Han tror likevel Norges Bank vil utsette et rentekutt til fjerde kvartal, og viser til høyere inflasjon, svakere kronekurs og høyere boligprisvekst enn Norges Bank tidligere har lagt til grunn.

Bernhardsen merker seg at tjenesteytende sektor, de som yter tjenester til næringslivet, melder om svakere vekst.

- Det kan være mye oljerelatert og er en av disse annenrundeeffektene som vi kan frykte av en nedkjøling i oljesektoren, og viser at vi begynner å se litt annenhåndseffekter i andre deler av økonomien.

- Ikke store sjokket som skal til
Nordea-analytikeren mener det er en kontrollert avkjøling av norsk økonomi, men utelukker ikke en periode med negativ vekst, også kjent som en teknisk resesjon.

- Vi kan ikke utelukke at vi kommer i en teknisk resesjon. Veksten er rett over null og da er det ikke store sjokket som skal til føre man havner på nedsiden i to etterfølgende kvartaler, sier analytikeren, som likevel understreker:

- Det er ikke grunn til å bli vesentlig mye mer bekymret og redd for en type hard landing i norsk økonomi. Norges Bank har tid til å vente og spare på kruttet, slik at de kan se hvordan dette utspiller seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.