*Nettavisen* Økonomi.

- Norges kampfly blir 18 milliarder dyrere med dagens dollarkurs

FØRSTE NORSKE F-35: Tirsdag ble det første norske F-35 presentert i Texas.

FØRSTE NORSKE F-35: Tirsdag ble det første norske F-35 presentert i Texas. Foto: Skjermdump

Her er Norges første kampfly.

22.09.15 18:07

Under en svært høytidelig seremoni i Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas, rullet det første av Norges 52 F-35 kampfly ut fra fabrikken til den den amerikanske produsenten Lockheed Martin.

Forsvarsminister Ine Marie Søreide poengterte at F-35 er det mest avanserte kampflyet i verden, og at det sammen med den nye norske missilen Joint Strike Missile, vil bli en svært farlig motstander.

Styreformann Marillyn A. Hewsoni Lockheed Martin konstaterte at F-35 prosjektet ikke ville kommet igang uten støtten fra Norge. Visepresident Orlando P. Carvalho i selskapets aeronauticsavdeling poengterte at norske bedrifter også bidrar med viktige deler i F-35. Han skrøt uhemmet av de norske partnerne og kalte dem kvalitetsbevisste, arbeidsomme og til å stole på.

Seremonien er nå over.

– Dette er en historisk milepæl for Forsvaret. Det er gledelig nå å se resultatene av den langvarige og grundige prosessen vi har gjennomført. Det politiske Norge har over tid stått sammen om dette viktige prosjektet, og nå ser vi de første konkrete resultatene, sa Søreide.

Flyene Norge får levert i år vil brukes for å trene norske flygere i USA. De første flyene som skal til Norge, kommer i 2017. Fra 2019 vil F-35 gradvis overta oppgaver fra F-16, opplyser forsvarsdepartementet.Forsvarsdepartementet har anslått at kjøp av 52 kampfly vil koste 68 milliarder kroner. Prisen er beregnet ut fra en dollarkurs på 6,47 kroner. NTB gjorde en egen beregning i mars måned med daværende dollarkurs på 7,8 kroner.

Det vil si at Norge hadde måttet ut med 82 milliarder kroner om dollarkursen stabiliserte seg på 7,8 kroner, noe som hadde tilsvart en sprekk på 14 milliarder kroner, ifølge NTB.

- 18,7 milliarder over
Siden den gang har dollarkursen økt enda mer. En uhøytidelig utregning Nettavisen har foretatt med utgangspunkt i NTBs regnestykke, viser at med dagens dollarkurs på rundt 8,25 kroner, ville beløpet stige ytterliggere 4,7 milliarder korner til drøyt 86,7 milliarder kroner, hvilket utgjør 18,7 milliarder korner mer enn utgangspunktet på 68 milliarder.

Klikk på bildet for å forstørre.

VERDENS MEST AVANSERTE: F-35 skal være verdens mest avanserte jagerfly, og vil gi det norske forsvar en betydelig slagkraft. Foto: Skjermdump

Seniorrådgiver ved kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet, Endre Lunde, har i utgangspunktet ikke lyst til å kommentere regnestykket, men påpeker at det ikke gir et helt korrekt inntrykk ettersom hele beløpet ikke er i dollar.

- Det er ikke bare en ren omregning fra dollar til kroner, sier Lunde til Nettavisen, men vedgår at mesteparten av beløpet er i dollar.

Svingninger over tid
Lunde er i Texas for å overvære seremonien hvor det første F-35-flyet til Norge ruller ut av Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth.

- De to første flyene som står klare nå, er levert på pris og tid fordi dollarkursen noen ganger ligger under og noen ganger over priskurs. Det forventer vi senere også, at det i perioder vil ligge under og i perioder vil ligge over. Vi skal betale disse flyene over en periode på tolv-tretten år, sier Lunde.

Forsvaret estimerte en kostnad på 62,6 milliarder korner i 2013. Økningen til 68 milliarder skyldes Forsvarsdepartementets årlige inflasjonsjustering, i tillegg til at estimatet i fjor ble oppjustert med 2,2 milliarder kroner fordi prosjektet blir dyrere enn antatt.

- Dette dekker mye mer enn bare fly. Mellom 50 og 60 prosent går til flyene. Resten går til blant annet våpen, flysimulatorer, vedlikehold og trening av teknisk personell, sier Lunde.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ VEI TIL NORGE: Om få måneder skal norske piloter begynne å trene med det nye norske kampflyet. Foto: Skjermdump

- Valuta er den største risikoen
Lunde sier kampflyprosjektet ligger godt innenfor rammene som er fastsatt av Stortinget.

- Ja, med mindre vi får en historisk høy kurs over lang tid, men det kan man aldri gardere seg mot, og det har vi visst hele tiden. I 2013 var det varslet at valuta bar den største risikoen. Sånn er det, sier han.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil være til stede under utrullingsseremonien for første norske F-35 kampflyet på fabrikken til Lockheed Martin i Texas tirsdag ettermiddag.

- Dette blir en milepæl for Forsvaret. F-35 er avgjørende for den videre moderniseringen av Forsvaret, og kampflyet tilfører en rekke kapasiteter som vi aldri har hatt tidligere, sier forsvarsministeren i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.