*Nettavisen* Økonomi.

- Norges ti rikeste ville blitt nullskatteytere

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Se hvordan de tryller bort formuen.

30.10.12 20:30

En av de viktigste valgkampsakene neste år vil være formuesskatten. Både Høyre og Fremskrittspartiet sier de vil fjerne skatten, hvis de vinner valget.

En oversikt over Norges 10 rikeste, målt i likningsformue, viser at de har en formue på til sammen 51,9 milliarder kroner. Målt i reelle verdier, har de samlet sett ifølge Kapital, en verdi på 95 milliarder kroner tilsammen.

Samlet sett betalte de 712 millioner kroner i skatt, hvorav formuesskatten utgjorde 570 millioner kroner, uten at vi har tatt hensynet til bunnfradraget.

Det gir en gjenværende skatt på 142 millioner kroner, eller 0,27 prosent av likningsformuen, eller 0,15 prosent av den reelle formuen.

I tillegg skyldes mye av de 142 millionene indirekte formuesskatten. Flere tar ut utbytte for å betale formuesskatten, et utbytte de må betale skatt av, og som de trolig ikke hadde tatt ut, hvis ikke det var for formuesskatten.

Nettavisens gjesteredaktør tirsdag, Eskil Pedersen, er ikke gift med formuesskatten, men så lenge man ikke har et alternativ til hvordan å beskatte de rike, så mener han det er den beste utgjevningsskatten vi har.

Se hva Eskil Pedersen svarte leserne her!

- Hva er alternativet? For meg er det viktig at de rike bidrar til fellesskapet. Denne oppstillingen viser at Norges 10 rikeste i realiteten ville vært nullskatteytere, hvis vi ikke hadde hatt formuesskatten, sier Pedersen til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Trond Giske foreslår å fjerne formuesskatten, og heller øke eiendomsskatten. Enig med Giske?

- For meg er det ikke viktigst hva skatten heter, men vi mener begge at vi ikke kan havne i en situasjon, hvor de rike slipper å bidra til fellskapet, sier Pedersen.

- Selv med formueskatten bidrar de rike prosentvis lite. Bidrar de nok?

- Nei, jeg mener de kan bidra med mye mer enn i dag. Jeg mener at vi bør øke omfordelingen i skattesystemet, slik at de rike betaler mer til fellsksapet, sier Pedersen..

- Når det er sagt, er det bedre å bidra med for lite, enn ingenting, fortsetter Pedersen

Klikk på bildet for å forstørre.

Ser man på skattelistene og for eksempel Kapital sin oversikt er det store forskjeller i rikingenes formue. Det er også veldig mange av landets rikeste personer som står oppført med liten personlig formue.

Slik tryller de bort formuen
Dersom man er formuende og vil unngå å betale formuesskatten er det i grove trekk to måter som er vanlige å benytte.

Den første er å investere i unoterte selskaper hvor verdsettelsen er lav. Her prises selskapet ut av fremtidige inntekter, men i motsetning til børsnoterte selskaper justeres skatten mot selskapets balanseførte verdier.

Dette gjør at en gründerbedrift som kanskje er priset til en milliard kroner kun har en skattmessig verdi på fem millioner kroner.

Eiendom er pop
Den andre og mest brukte måten er å salte pengene ned i eiendom.

Dersom man er rik og investerer i fast eiendom kan man lett slippe unna formuesskatten.

I et gitt eksempel kan man kjøpe eiendom til 100 millioner kroner. Av disse låner man 65-70 millioner, noe som gjør at den skattmessige verdien kun blir på 35 prosent.

Tar man med fratrekk for gjeld så ender man opp med å slippe hele skatten.

Dersom man selger egen eiendomm med gevinst trenger man heller ikke betale skatt av dette om man har bodd der ett år eller lenger.

Ved sekundærbolig er det skattefritt med 20 prosent hvert år, og etter 5 år er det skattefritt.

Er det næringseiendom er det imidlertid skattepliktig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag