*Nettavisen* Økonomi.

- Norsk byggenæring er på rett vei

Halvard Gavelstad, administrerende direktør i varemessen Bygg Reis Deg. Foto: Trond Joelson

Administrerende direktør i Bygg Reis Deg slår tilbake mot kritikken av byggebransjen.

11.09.15 14:34

Tidligere i uken gikk konsernsjef Erik Øyno i tak- og membranselskapet Protan hardt ut motbyggebransjen i NA24.

Øyno mener at det er en sterk motvilje mot omstilling og industrialisering i den norske byggenæringen, og at dette bidrar til boligmangel og høyere priser grunnet lang byggetid og høyt kostnadsnivå.

- Den norske byggebransjen har beveget seg lite på 20 år. Løsninger fra tiden før vi ble en oljenasjon henger fortsatt igjen. Sammenlignet med hva andre land kan skilte med av effektivitetsvekst, er vi ikke i nærheten. Jeg opplever en sterk motvilje til omstilling i vår del av bransjen, tordner Øyno i artikkelen.

- Mye spennende i bransjen
Øynos uttalelser har skapt debatt i byggenæringen. Halvard Gavelstad, administrerende direktør Bygg Reis Deg, mener at Øyno både har dårlige og gode poenger.

- Øyno har rett i at byggenæringen er en konservativ næring. Samtidig er det å gå for langt å si at vi nesten ikke har beveget oss på 20 år. Her tar han feil. Vi har gått gjennom 55 bidrag til Innovasjonsprisen 2015 – og er det en ting som er sikkert, så er det at det skjer mye spennende i norsk byggebransje, sier Gavelstad til NA24.

Han mener at flere aktører har tatt grep allerede.

- Vi har blitt tvunget til det blant annet på grunn av klima- og miljøutfordringer, men det er også en økt bevissthet og et økt ønske om innovasjon i bransjen. Det mener jeg Øyno glemmer i sitt utspill.

Veidekke med LEAN-filosofi
Gavlestad trekker frem de tre finalistene i Innovasjonsprisen 2015 som prosjekter som viser at aktører i norsk byggebransje både kan være innovative og kompetente:

- Veidekke har utviklet sitt eget konsept, Involverende planlegging (IP) basert på den såkalte LEAN-filosofien som har høstet mye anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Modellen har blitt en arbeidsform i Veidekkekonsernet hvor ambisjonen er å redusere tapt tid, sløsing og risiko, samt å skape flyt i produksjonen. Dette er svært viktige elementer for å øke effektiviseringen og prisene i bransjen, slik Øyno nevner, påpeker Gavelstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Treet» i Bergen, verdens høyeste høyhus bygget i tre, er en av finalistene til Innovasjonsprisen.  Boligblokken med 62 to- og treromsleiligheter bygges med en kombinasjon av moduler, limtrekonstruksjoner og massivtre. Bak prosjektet står BOB Eiendomsutvikling AS, Moelven Limtre AS, Sweco Norge AS og arkitektfirmaet Artec AS. Foto: Pressebilde/illustrasjon


De to andre finalistene som konkurrerer om årets Innovasjonspris som skal deles ut under varemessen Bygg Reis Deg i oktober, er «Treet» og «Powerhouse Kjørbo».

- «Treet» i Bergen er verdens største høyhus bygget i tre. «Powerhouse Kjørbo» omtales som byggebransjens Tesla, og er et kontorbygg som produserer dobbelt så mye energi som det forbruker, forteller Gavelstad.

- Jeg mener at utfordringene knyttet til vilje til omstilling handler om å se at det nytter. Og ikke minst at det lønner seg. I de to prosjektene jeg nevner, er nesten samtlige av leilighetene i «Treet» utsolgt før det står ferdig, og i «Powerhouse Kjørbo» flyttet leietakerne Asplak Viak inn allerede i 2014 og de er ifølge deres nettside strålende fornøyd.

- Innovasjon og omstilling er fullt mulig også innenfor vår bransje i Norge, og disse to prosjektene er gode eksempler på dette. Her ligger politiske insentiver om en fremtidig passivhus-standard som til grunn, og fagspesialistene har tatt ansvar og vist høy kompetanse og kreativitet slik Øyno etterlyser.

- Dårlig prosjektledelse
Gavelstad har følgende å si om Øynos kritikk av effektiviteten i byggenæringen:

- Øyno mener effektiviteten i bransjen er dårlig. Her har han rett. Han mener det handler om at vi har brukt oljenæringen som en sovepute. Jeg mener det handler om dårlig prosjektledelse. Det er sviktende prosjektledelse som er hovedårsaken til produktivitetsutfordringene. Man finner gode prosjektledere i Norge, men det er dessverre alt for få av dem.

- Når vi ser at fleste av de store selskapene driver med en margin på godt under ti prosent, er det på tide å stille spørsmål om prosjektene drives på riktig måte. Byggenæringen er en prosjektindustri, og gode prosjektledere er viktigere enn administrerende direktør og øvrig ledelse. Toppledelsen i næringen har dessverre sviktet i rekruttering og utvikling av prosjektledere de siste ti årene, avslutter Gavelstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.