- Norsk økonomi er et pyramidespill

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Når antall personer som er avhengig av offentlig støtte er rekordhøy i oppgangstider, hvordan skal det da bli når vi går inn i en tyngre periode?

16.06.13 11:07

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener at regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg kjører Norge utfor stupet på første klasse.

Under Stoltenbergs regjeringstid har oljepengebruken økt med 65 milliarder kroner til dagens 125 milliarder.

- Det er en økning, selv om de gir inntrykk av å stramme inn. I prosent har de gjort det, men i rene penger har bruken økt kraftig, sier Solvik-Olsen til Nettavisen NA24.

Samtlige politikere er enig i at Norge må jobbe mer for å redusere avhengigheten av oljen. Solvik-Olsen mener imidlertid at det er et paradoks at man kritiserer Fremskrittspartiet for å bruke 10 milliarder mer en statsbudsjettet tilsier, mens det er rekordinvesteringer i oljeindustrien.

- Oljeindustrien har økt sine investeringer fra 80 milliarder kroner til 210 milliarder kroner i året de siste åtte årene. Det er en økning på 130 milliarder og nesten dobbelt så mye som oljepengebruken til staten, sier Solvik-Olsen.

- Da blir det peanøtter når vi ønsker å bruke 10 eller 20 milliarder kroner ekstra. Vårt alternative budsjett er faktisk innenfor handlingsregelen, sier Solvik-Olsen.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Det er artikkelserien som Nettavisen NA24 har kjørt de siste dagene som stiller spørsmålet om Norge bruker oljepengene riktig og om landets økonomi er sikret mot en nedtur, som har trigget Solvik-Olsen.

LES SAKENE HER:

- Norge er på vei til å bli sykt

- Vi er et lite land og har cirka 600.000 som står utenfor

- Lønnen til alle nordmenn må stagges

Vil skrote Jens' hjertebarn

- Jens Stoltenberg har sviktet

Ap slår kraftig tilbake mot regjeringskollega

Den oppgangstiden vi nå har opplevd, skyldes ene og alene oljen.

- Finanskrisepakken var på 20 milliarder. Oljeindustrien gir oss syv finanskrisepakker bare i år. Det er oljeprisen som driver dette, sier Solvik-Olsen.

Det er inntektene og aktiviteten i oljeindustrien som skaper det enorme presset i norsk økonomi.

- Det er jo nettopp det motsatte vi alle ønsker. Derfor vil Frp øke investeringer som fjerner flaskehalser i norsk økonomi, sier han.

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Det blir helt feil

Mye av det Fremskrittspartiet vil bruke ekstra penger på i statsbudsjettet, er ifølge Frps finanspolitiske talsmann, investeringer og ikke forbruk.

- Problemet til handlingsregelen er at den ikke skiller mellom forbruk og investeringer.

- Mens vi ønsker å satse enda mer på å få mindre køer på veiene, forbedre jernbanen og en bedre drift av offentlig sektor, og blir sett på som uansvarlige, så er det regjeringen som øker de offentlige utgiftene, som blir sett på som forsvarlige, sier Solvik-Olsen og legger til:

- Det blir helt feil!

Et pyramidespill

Solvik-Olsen mener at Jens Stoltenberg ikke ser på vekstgraden i gjelden i verken offentlig- eller privatsektor. Han glemmer også de som holdes utenfor arbeidslivet.

- Dette fungerer så lenge staten har stor oljeinntekter og oljeindustrien har rekordinvesteringer som opprettholder sysselsettingen i norsk økonom. Men det funker ikke på sikt.

- Norsk økonomi er et pyramidespill, slår han fast.

Solvik Olsen viser videre til at vi i Norge i dag har flere trygdede enn for åtte år siden, til tross for den sterke økonomien.

- Når antall personer som er avhengig av offentlig støtte er rekordhøy i oppgangstider, hvordan skal det da bli når vi går inn i en tyngre periode? spør han.

Foto: (Mediehuset Nettavisen/Annette Sand)

Småprovosert

Solvik-Olsen blir også småprovosert av Norsk Industris mektige leder, Stein Lier-Hansen, når han sier til Nettavisen NA24 at Fremskrittspartiet bruker fem til seks prosent av oljefondet.

- Det medfører ikke riktighet. Vi bruker som sagt bare rundt 10 milliarder mer enn det vedtatte statsbudsjettet, sier Solvik-Olsen.

Lier-Hansen mener også, som Solvik-Olsen, at offentlig sektor er blitt for stor og dyr i drift og vil at det brukes mer penger på samferdsel og annen infrastruktur samt å erstatte eller fjerne skatter som investeringsavgiften.

På spørsmål om dette ikke er Frp-politikk svarte Stein Lier-Hansen bekreftende:

- Dette er Frp-politikk. Men problemet deres er at de ikke respekterer handlingsregelen og vil bruke penger på alt. Hadde de sagt at de respekterte regelen og kun ville bruke pengene til for eksempel infrastruktur, så hadde vi ikke hatt noe problem med Frp, uttalte Lier-Hansen.

Solvik-Olsen trekker imidlertid fram rapporten fra SSB i april i år, som sier at den norske stat fint vil klare å bruke 45 milliarder kroner mer enn dagens statsbudsjett.

- Så det er ikke bare Fremskrittspartiet som mener vi fint kan bruke mer penger, sier Solvik-Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.