NA24.no

- Norske banker står fjellstøtt

Sist oppdatert:
- Den finansielle styrken i det norske banksystemet er solid.

Det går frem av en rapport Standard & Poor (S&P) har offentliggjort i dag. Rapporten tar for seg tilstanden i den norske banksektoren og gir et meget positivt bilde av situasjonen.

NA24 - din næringslivsavis

- Lånetapene på historisk bunnivåer og det fleste aktørene melder om utmerket kvalitet på sine eiendeler, skriver S&P i en pressmelding i forbindelse med sin rapport.

Hentet inn naboene
S&P peker på at den sterke utviklingen i de underliggende markedene har bidratt til å trekke opp lønnsomheten i de norske markedene, og brakt den opp på nivå med resten av Norden.

Ratingselskapet peker i analysen også på at de norske bankene er velkapitalisert og mindre fragmentert enn bare for få år siden som føgle av fusjonen mellom DnB og Sparebanken Nor.

Noe risikomomenter
I en ellers rosenrød rapport ser S&P noen farer for den norske banknæringen og det er blant annet nordmenns økende opplåningstakt.

Dette kan ifølge S&P skape bekymring dersom eiendomsprisene skulle falle markert.

Videre peker S&P på at eksportorienterte selskaper som de siste tre årene har nytt godt av lave renter og en svak valuta, kan se en svekkelse i sine konkurransefortrinn som følge av styrket norsk krone, store lønnsøkninger eller en rask nedkjøling av verdensøkonomien.

Sterk basis
På den annen side påpeker S&P at den norske økonomien fortsatt er sterk som følge av landets formidable oljereserver. I tillegg til den sunne basis som nå preger norsk banknæring så peker S&P også på at det ikke synes å være noen spesiell systemrisiko eller strukturelle problemer i næringen.

Kredittratingselskapet peker også på en positiv utvikling i det norske finanslovverket, som de mener vil bedre mulighetene til å reise kapital for mindre finansielle institusjoner og øke konkurransen og stabiliteten i banknæringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere