NA24.no

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Norske boligpriser er for høye

Sist oppdatert:
Fare for kraftig boligprisfall, mener internasjonale eksperter.

Det internasjonale pengefondet (IMF) hevder i en fersk rapport at boligprisene i Norge kan være så mye som 20 prosent overvurdert.

Bolighandel1: Selg uten megler

Boligprisene steg med formidable 11 prosent per år i perioden 2004 – 2007.

Prisvinner
Dette var mye høyere enn i resten av OECD-området, som hadde en vekst på 5,5 prosent.

Prisene falt litt under finanskrisen, men fortsatte oppover igjen når oppgangen kom, understøttet av kraftige rentekutt og økning i folks disponible inntekt, ifølge IMF.

- Husprisene er nå 20 prosent høyere enn de var mot slutten av 2007. Ser man på boligprisene i forhold til leiepriser, eller i forhold til lønnsinntekt, så peker dette i retning av at markedet er overvurdert, skriver IMF-økonomene.

IMF påpeker at forholdet mellom boligpriser og leiepriser er høyere i Norge enn i noe annet OECD-land.

15-20 prosent for høye
Blir boligprisene for høye i forhold til leieprisene, vil det ikke lønne seg å kjøpe bolig for å leie ut. Det skal altså være et visst forhold mellom boligverdi og leiepris.

- Modeller som hensyntar flere forhold, antyder at boligprisene er 15-20 prosent for høye, selv om det skal innrømmes at det er stor usikkerhet rundt disse anslagene, skriver IMF.

Uansett, mener IMF-økonomene, så er det problematisk med boligprisoppgang i kombinasjon med gjeldsøkning i husholdningene. Dette gjør norsk økonomi sårbar for renteoppgang, fall i inntektene eller et boligkrakk.

- Kan bli alvorlig
- Erfaringene viser at når en boligboble oppstår som følge av en økning i utlånene, så kan et kraftig boligprisfall få store konsekvenser, heter det i rapporten.

Krisen i Norden på begynnelsen av 1990-tallet og finanskrisen i 2007-2009 er bare to eksempler på hvordan et fall i boligprisene kan påvirke både finanssektoren og økonomien som helhet.

I løpet av den økonomiske oppturen låner husholdningene kraftig på de stigende boligverdiene. Spareraten reduseres, og forbruket øker.

Når så boblen sprekker, vil fallet i boligpriser – i kombinasjon med høye gjeldsnivåer – bidra negativt til utviklingen i økonomien.

- Ikke beskyttet
IMF anslår at et fall på 10 prosent i boligprisene i Norge vil redusere veksten i bruttonasjonalproduktet med ett prosentpoeng.

IMF mener effekten på norsk økonomi slik sett er omtrent den samme som for andre OECD-land, noe som viser at norsk økonomi ikke er bedre beskyttet enn andre land ved et boligkrakk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere