NA24.no

- Norske kampfly kan bombe sivile

Sist oppdatert:
I februar sendes fire norske F-16-kampfly til Afghanistan for å beskytte ISAF-styrkene. Fredsinitiativet frykter flyene kan bli brukt til å bombe sivile mål.

F-16-flyene får i oppgave å gi luftstøtte når norske og andre lands styrker beveger seg inn i nye, farlige områder. Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet, sier til NTB at oppdraget varer i tre måneder.

- Vi er opptatt av ikke å blande rollene for de norske flyene, og derfor er de underlagt ISAF-kommando. De inngår ikke i Operation Enduring Freedom, men kan i vanskelige situasjoner komme disse styrkene til unnsetning, sier Barth Eide.

Fredsinitiativet synes ikke denne forklaringen er tilstrekkelig, og frykter at kampflyene vil bli brukt i operasjoner mot sivile.

Mandag leverte Fredsinitiativet derfor en liste med tolv oppklaringsspørsmål til Forsvarsdepartementets statssekretær.

Barth Eide mener offensive operasjoner av den type Fredsinitiativet frykter er utelukket, og viser til at ISAF og Enduring Freedom har ulikt mandat og opererer uavhengig av hverandre. I tillegg har ISAF-staben en egen norsk kontaktoffiser som skal sikre at norske F-16-fly bare er med på oppdrag som er godkjent fra norskt hold, understreker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere