NA24.no

(Scanpix)

- Norske kommuner er et godt papir

Kommunalbanken slukker branner etter sjokkmelding fra Terra-kommunene.

Kommunalbanken rykket onsdag ut med en melding til markedet. Der slår de fast at norske kommuners kredittverdighet er urokket etter at åtte kommuner mandag meldte at de ikke ville stå bak sine forpliktelser til DnB Nor og londonbaserte Depfa Bank.

NA24 – din næringslivsavis

Petter Skouen, som leder Kommunalbanken, sier til NA24 at de valgte å rykke ut i markedet etter at det fra finansmarkedet internasjonalt ble meldt at de norske Terra-kommunene var i mislighold.

For en bank som Kommunalbanken, som har 110 milliarder kroner utlånt til norske kommuner og med internasjonale investorer for å finansiere dette, er enhver usikkerhet om den økonomiske tilstanden til kommunesektoren i Norge svært følsom.

Norske kommuner kan ikke i prinsippet gå konkurs, men det er også svært strenge regler for hvilke låneopptak en kommune kan pådra seg.

De åtte Terra-kommunene vedtok mandag kveld i hvert sitt formannskapsmøte, ikke lengre betjene forpliktelser til DnB Nor og londonbaserte Depfa-bank.

- Kommunalbanken har i denne forbindelse fått spørsmål om dette skyldes at de nevnte kommunene har fått generelle betalingsproblemer. Kommunalbanken ønsker å understreke at stans i lånebetjeningen utelukkende skyldes konflikten med derivatmotpartene, og ikke at det har skjedd noen endring i kommunenes betalingsevne eller vilje i forbindelse med ordinær lånegjeld, skriver Kommunalbanken i en melding til markedet.

- Lån til norske kommuner er like sikre som de alltid har vært, bl.a. gjennom kommunelovens bestemmelse om at kommuner ikke kan gå konkurs. Kommunalbanken formidler utelukkende direkte lån til kommunal sektor i Norge og er ikke involvert i direkte salg av rene derivater til kommunene, melder banken videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere