- Norwegian bryter med egne helter

- BLASFEMI: Thorbjørn Egner, Bjørnsterne Bjørnson og Amalie Skram, som alle er avbildet på Norwegian-fly, ville likt svært dårlig at Norwegian ikke ønsker å gi sine piloter tariffavtale med morselskapet, mener Arbeiderparti-veteran Thorbjørn Berntsen.

- BLASFEMI: Thorbjørn Egner, Bjørnsterne Bjørnson og Amalie Skram, som alle er avbildet på Norwegian-fly, ville likt svært dårlig at Norwegian ikke ønsker å gi sine piloter tariffavtale med morselskapet, mener Arbeiderparti-veteran Thorbjørn Berntsen. Foto: Liam McManus/ AleGranholm/ Andrés Perillo/Flickr

- Det Bjørn Kjos driver med, virker nærmest blasfemisk.

04.03.15 15:16

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen (79) mener at Norwegian bryter med prinsipper som flere av selskapets helter står for.

- Bjørnstjerne Bjørnson kjempet jo for fyrstikkpikene i en av de første streikene her i landet (les egen sak her, ekstern lenke). Han ville likt dårlig det Norwegian nå driver med, sier Arbeiderparti-veteran Thorbjørn Berntsen til Nettavisen.

Les: Bjørn Kjos frykter at streiken kan ta livet av Norwegian.

Berntsen var stortingsrepresentant fra 1977 til 1997, miljøvernminister fra 1990 til 1997, og hovedmannen bak utforming av dagens arbeidsmiljølov.

Berntsen mener at heller ikke Amalie Skram eller Thorbjørn Egner, som begge var fra arbeiderklassen og som begge pryder Norwegian-fly, ville likt at Bjørn Kjos ikke ønsker at pilotene skal være ansatt i morselskapet, med vanlige tariffavtaler, slik tradisjonen er i Norge.

Nettavisen mener: Pilotene og Norwegian må ta opp samtalene

Les også: - LO-lederen setter arbeidsplasser i fare

- Blasfemisk
- Ingen av disse sto for en konfrontasjon med arbeidstakernes interesser. Det Bjørn Kjos driver med, virker nærmest blasfemisk, sier Thorbjørn Berntsen.

- Nå er ikke flygergjengen noen undertrykka folk som blir hundsa i hjel, men de kjemper for viktige prinsipper. De ønsker å gå i forhandlinger med den reelle arbeidsgiveren, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

AP-TOPPEN: Thorbjørn Berntsen var i mange år en av toppene i norsk politikk. Her er han fotografert, flankert av de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland. Foto: Pål Hansen (NTB scanpix)


- Pilotene må sette seg til forhandlingsbordet med den reelle arbeidsgiveren. Hvis ikke bør regjeringen sette ned en lønnsnemnd for å løse opp i dette så fort som mulig, sier Berntsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BJØRNSTJERNE BJØRNSON: Forfatter, poet og kommentator Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) er hedret som en av Norwegians helter. Bjørnson var også opptatt av arbeidernes rettigheter. Foto: Liam McManus/Flickr

Noe u-norsk med Norwegian
- Bjørn Kjos har lagt opp til en konfronterende linje som ikke passer med navnet «Norwegian», sier Berntsen.

- Den norske modellen er veldig konsensus-orientert. Du har tre parter som samarbeider; myndighetene, fagbevegelse og arbeidsgiver, og et lovverk som har klare spilleregler for når det kan tas i bruk streik og hvordan den kan gjennomføres. Målet er å finne konsensus for å ha stabilitet, sier Berntsen.

Slike bemanningselskaper er bastarder i det norske tariffsystemet. Det går jo ikke an å forhandle med dem

At Bjørn Kjos ikke ønsker pilotene ansatt i morselskapet, men heller leie dem inn fra datterselskapet Norwegian air Norway, mener Berntsen er uholdbart.

Klikk på bildet for å forstørre.

THORBJØRN EGNER: Norwegian-helt Thorbjørn Egner (1912-1990) vokste opp i arbeiderbydelen Kampen i Oslo. Om Egner er det skrevet at han var «en dannelsesagent, en nasjonal strateg som produserte den samme ideologien for den oppvoksende slekt, som Arbeiderpartiet presenterte for de voksne». Foto: Andrés Perillo/Flickr

- Slike bemanningselskaper er bastarder i det norske tariffsystemet. Det går jo ikke an å forhandle med dem, sier han.

Berntsen er heller ikke imponert over at Norwegian leier inn piloter for å fly rutene til streikende piloter.

Les egen sak: Norwegian leier inn ni fly – fagforeningen raser

- I tradisjonell tenkning er dette streikebryteri. Så lager man finurlig juss og sier at det ikke er streikebryteri, men det er bare vrøvl, sier Berntsen.

...så lager man finurlig juss og sier at det ikke er streikebryteri, men det er bare vrøvl

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPTATT AV RETTIGHETER: Amalie Skram (1846-1905) var opptatt av kvinners rettigheter, og Thorbjørn Berntsen mener at hun hadde ønsket at Norwegian ville gitt sine piloter en tariffavtale med sin reelle arbeidsgiver. Foto: AleGranholm/Flickr

Piloter og gjøkunger
Selv om Berntsen støtter prinsippet som pilotene kjemper for, legger han ikke skjul på at han synes de tjener for godt.

- De tjener 12.000 kroner for å ta en ekstravakt. Det er like mye som en minstepensjonist får utbetalt på en måned, sier Berntsen.

- Det må ikke bli slik at magamålet vokser mens du spiser. Det er bare gjøkunger som har det på den måten, sier han.

Dette mener Norwegian
Nettavisen har kontaktet Norwegian for uttalelser til Berntsens utspill. Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen svarer følgende:

- De skandinaviske pilotene har og skal ha tariffavtale med sin reelle arbeidsgiver, Norwegian Air Norway. Det ville vært fullstendig uansvarlig av ledelsen å gi en fagforening styring over et internasjonalt konserns kommersielle beslutninger. Da hadde det ikke tatt lang tid før alle arbeidsplassene forsvant, både i lufta og på bakken.

- Det viktigste for oss er å ivareta passasjerene på best mulig måte. I henhold til EU-reglene er vi dessuten forpliktet til å gi våre passasjerer alternativ transport, noe vi nettopp gjør når vi ber andre fly for oss, sier han.

Les også Elin Ørjasæters blogg: Fagforeningsknuser Bjørn Kjos

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.