*Nettavisen* Økonomi.

- Norwegian skremmer de ansatte

Norwegian Bjørn Kjos Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix.)

Sterke reaksjoner etter at tillitsvalgt er kalt inn til «oppsigelsesmøte» .

07.10.13 11:54

Ifølge Finansavisen er fagforeningstoppen Roger Handeland i Norwegian innkalt til oppsigelsessamtale etter et intervju han ga om flymodellen Dreamliner i september.

Handeland er også leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, og ble i september intervjuet om Norwegians problemer med selskapets to Dreamliner-fly. Han svarte på hva de tekniske problemene besto i, hvilke råd han ville gi Norwegian-sjef Bjørn Kjos og om problemene kunne bli langvarige.

- Det er svært bekymringsverdig dersom man, som tillitsvalgt eller ansatt, ikke kan gi uttrykk for personlige synspunkter om forhold som er allment kjent. I så fall er det et tilbakeskritt for ytringsfriheten i Norge, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, til Nettavisen NA24.

- Kan Norwegian sparke Handeland på bakgrunn av det han har uttalt i intervjuet?

- Jeg er ingen ekspert på arbeidsrett, men en grunnleggende forutsetning er i så fall at uttalelsene har skadet arbeidsgivers interesser. Spørsmålet i denne saken er derfor om det har blitt uttalt noe som har forringet Norwegians markedsposisjon og påført selskapet åpenbare skader - skader som ikke allerede har skjedd, svarer Jensen.

Les bakgrunnen for saken:Kan få sparken etter Dreamliner-uttalelse

- På ville veier
Handeland uttalte blant annet at; «Alle fly har innkjøringsproblemer, men her har Norwegian tatt en kalkulert risiko», og til Finansavisen sier tillitsvalgttoppen at ordene «kalkulert risiko kanskje har falt ledelsen tungt for brystet».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Om uttalelsene har skadet Norwegian så må dette veies mot om det som er blitt sagt er av allmenn interesse, samt ses i lys av hvilken posisjon arbeidstakeren har. Hovedpoenget for Handeland er at han som tillitsvalgt i Norsk Flytekniker Organisasjon er en talsmann for alle flyteknikere. Et viktig poeng i intervjuet er at Norwegian bruker innleide firmaer til vedlikehold, i stedet for egne ansatte. Om han ikke har lov til å uttale seg om forhold rundt dette, i kraft av sin posisjon, så er man på ville veier. Da må loven skrives om, sier Jensen.

Han påpeker at den offentlige debatten blir mindre nyansert om det er slik at ansatte og tillitsvalgte ikke skal kunne uttale seg i det offentlige rom.

- Den offentlige debatten blir fattigere om bare de som innehar de øverste posisjonene i et selskap skal kunne uttale seg. Da skaper man en debatt med kun strømlinjeformede og korrekte synspunkter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NFO.

- Skremmer tillitsvalgte
Også generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, reagerer på at Handeland stor fare for å få sparken på bakgrunn av uttalelser i pressen.

- Norwegian bidrar til å skremme tillitsvalgte og ansatte fra å ytre seg, sier hun, til Nettavisen NA24.

Pressesjefen påpeker man ikke skal undergrave sin egen arbeidsplass.

- Men ut fra det jeg har lest så er ingenting som er uttalt i intervjuet forhold som ikke er kjent. Bjørn Kjos er tøff og kul, og han burde være stolt over at han har ansatte som tar en aktiv del i debatten. Vi ønsker et samfunn der folk føler seg trygge nok til å mene ting, sier hun, som ikke legger skjul på at hun mener Norwegians utspill er med på å undergrave ytringsfriheten.

- Jeg oppfatter det sånn. Hvis det er slik at Handeland er innkalt til dette møte i dag på bakgrunn av hva han har uttalt til Finansavisen så hemmer det retten til å uttrykke seg fritt. Dessuten er han tillitsvalgt, og det gjør det enda rarere. Jeg tror at alle som har blikket rettet fremover ønsker et samfunn der debatten er fri.

- Liker å tro at vi er mestre på ytringsfrihet og demokrati
Handelands eksempel er derimot ikke unikt, og det finnes mange eksempler på at ansatte har måttet forsvare seg for ledelsen etter uttalelser i media.

- Vi vet om mange ansatte som blir holdt veldig tett av ledelsen. Lærere, for eksempel, vet vi ikke er så frie til å delta i den offentlige debatten - og det er skummelt, sier Løken Stavrum.

Også generalsekretæren i Norsk Presseforbund kjenner til flere eksempler på dette.

- Ja, det er noe som skjer, både i privat og offentlig sektor, fra tid til annen. Norwegian er jo et eksponert selskap så denne saken skaper større oppmerksomhet, men vi har åpenbare kulturutfordringer i Norge i forhold til ansattes ytringsfrihet. Vi liker jo å tro at vi er mestre på ytringsfrihet og demokrati, men når det kommer til ansattes rett til å uttrykke seg og delta i den offentlige debatten så har vi mye å jobbe med, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum

Kommenterer ikke personalforhold
Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen sier til Nettavisen NA24 at selskapet ikke kommenterer personalforhold i media.

Norwegian har bestilt åtte Dreamlinere. Selskapet har to av dem nå og skal etter planen få et tredje i år, fire neste år og ett i 2015. De to flyene som er levert til nå har vært forfulgt av tekniske problemer og det ene flyet er tatt ut av trafikk og sendt til vedlikehold hos Boeing.

Roger Handeland er leder av fagforeningen Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Han ble tidligere i år tildelt NFO-klossen, et hederstegn som gis til personer som på en særdeles fortjenstfull måte har arbeidet for NFO og dets medlemmers beste.

Handeland har i mange år hatt tillitsverv i NFO, både lokalt og sentralt. Handeland begynte hos Braathens SAFE 1987 og har siden 2002 jobbet hos Norwegian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.