*Nettavisen* Økonomi.

- NRK presses av regjeringen

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Uverdig at norske statsråder får diktere NRKs redaksjonelle prioriteringer, sier Frederic Hauge.

09.01.13 14:06

Frederic Hauge, leder i Bellona, ble tirsdag forespurt om å ta del i NRKs Aktuelt-redaksjonen. De ønsket å stille han mot olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Nå raser han mot regjeringens sterke press på rikskringkasteren NRKs redaksjonelle prioriteringer.

Bakgrunnen til den sterke reaksjonen er at en statsråd nok en gang har lykkes i å få velge hvilke kritikere som får møte til debatt i NRKs programflater, skriver Bellona i en pressemelding.

- Det bør uroe kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas at norske statsråder får lov til å diktere NRKs redaksjonelle linje. Jeg mener praksisen har utviklet seg til å bli uverdig, sier Hauge i meldingen.

Ønsker debatt
Nå etterlyser Hauge en prinsipiell debatt om norske politikeres press på norske medier generelt, og NRK spesielt.

Etter at Hauge takket ja til å stille i opp i NRK-programmet skal Borten Moe ha stilt et ultimatum til NRK. Han ønsket kun å stille i studio dersom NRK på sin side vraket Bellona-lederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Audun Braastad

WWF-leder Nina Jensen ble følgelig foretrukket både av NRK og Borten Moe.

I sin kritikk legger Hauge vekt på at dette ikke handler om Jensen, Borten Moe eller han som enkeltpersoner, men at NRK ikke skal presses av regjeringen.

- Dette handler om en uheldig tendens i en rekke saker der kommunikasjonsfolk i olje- og energidepartementet presser og stresser NRKs redaksjoner til å endre sammensetningen av sine debattpaneler sent på ettermiddagen, sier Hauge.

Norsk ukultur
Hauge ønsker nå debatt på temaet slik at fenomenet ikke skal bli en norsk ukultur.

Bellona oppgir at de har opplevd 5-6 lignende tilfeller tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Guro Holmene

- Jeg er klar over at mange i kommunikasjonsbransjen vil berømme regjeringens innsats for påvirkningen av NRKs redaksjonelle valg. Jeg har også vært med så lenge at jeg selvsagt forstår at en god debatt i TV eller radio består av to parter. For Bellona er det imidlertid frustrerende å bruke våre ressurser å bistå NRKs researchere med vinklinger og bakgrunnsinformasjon, for deretter å få en telefon fra NRK noen timer senere om at ministeren nekter å stille opp med mindre han får møte en annen miljøorganisasjon til debatt, sier Hauge.

Han viser til et presseetisk parallell til Storbritannia. Han mener rikskringkasteren BBC er et historisk forbilde for flere mediehus.

- Britene har alltid hatt som sin fanesak at ingen politikere skal få lov til å ha innflytelse på BBCs redaksjonelle valg. Jeg tror NRK ønsker samme uavhengige og kritiske linje, men jeg har det siste året dessverre erfart flere tilfeller der jeg tviler på at dette ønsket etterleves i praksis, avslutter Bellona-leder Frederic Hauge.

NRK aviser påstandene til Hauge om at de faller for press.

- Det er ikke slik at vi lar oss presse av regjeringen. Det er alltid helhetsvurderinger som spiller inn ved valg av gjester i programmet, sier Hanna Thorsen, redaksjonsleder for Aktuelt i NRK, til Nettavisen NA24.

- Han sprer usannheter
Hauge forteller at selv om Bellona-lederen og ministeren ikke har en hjertelig tone, er de fortsatt høvelige mot hverandre.

Men Bellona mener ministeren sprer usannheter om deres forhold og ønsker seg dette frabedt.

- Jeg får opplyst av NRK at departementet hevder at det er vi i Bellona som ikke ønsker å møte ministeren til debatt. Dette er regelrett feil. Jeg møter Borten Moe til debatt i det offentlige rom når som helst, hvor som helst, og dette har NRKs redaksjoner fått meget klar beskjed om ved flere anledninger, sier en offensiv Hauge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.