NA24.no

- Nærmer seg et krakk

Sist oppdatert:
- Det er helt umulig å spå noe som helst nå, men vi er nær et krakk, sier ekspertene.

Jordskjelvet fortsetter på børsen. REC-aksjen på Oslo Børs har falt hele 22 prosent i dag.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er litt urolig for tiden. Rec går rett i bøtta i dag, og vi begynner å nærme oss et krakk og et «bear-marked», sier aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets til NA24.

Et «Bear Market» betyr at det er en synkende tendens i markedet. Er man «bearish» er man pessimistisk til markedsutsiktene. Altså det motsatte av et «Bull Market».

Frykten råder
Hovedindeksen på Oslo Børs har i dag falt 1, 33 prosent og står nå i 404,82 poeng, men tidligere i formidddag var hovedindeksen helt nede i 396,89 poeng.

- Frykten og pessimismen råder for tiden, men man skal ikke se bort i fra at børsen kan sprette litt opp igjen på mandag. Det er jo tross alt sjeldent at børsen går så raskt ned så mange dager uten at den stopper opp, sier Lødemel til NA24.

- Fortsetter ikke i dette tempoet
Lødemel tolker markedet slik at det er nyheter ute som gir en god mulighet for at man snart vil oppleve et par godværsdager på børsen.

- Det er lite sannsynlig at det fortsetter i dette tempoet videre, selvfølgelig forutsatt at det ikke kommer overraskende dårlige nyheter, sier han, og legger til: - Jeg mener det er sannsynlig for at året sammenlagt vil ende i pluss, sier han.

- Det er noe investorene ikke liker
Aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets konstaterer at det er en sørgelig dag på børsen.

- Det er ikke en lystig dag, og markedet faller igjen. I dag er det Rec som får det til å smelle, så det er noe de har fortalt som investorene ikke liker, sier Bjørnstad til NA24.

Selskapet som avholder kapitalmarkedsdag har skuffet markedet, noe som sendte aksjen rett i kjelleren. Fredag ettermiddag er aksjen ned hele 21 prosent.

Les mer:16 milliarder forsvant

En aksjemegler sier til NA24 at investorer hadde posisjonert seg i forkant av kapitalmarkedsdagen. Ved å kjøpe aksjen spekulerte enkelte i at det ville komme positive triggere.

- Signalene som kom var derimot at kostnadene blir høyere i 2008 enn hva markedet hadde ventet. Samtidig antydes det forsinkelser på celler og moduler, sier megleren til NA24.

Aksjesjef Ståle Bjørnstad mener det er umulig å si hvor markedet skal på kort sikt.

- Det er så volatilt nå at det blir nesten umulig. Men det er et skikkelig bearmarked i dag, det er det ingen tvil om, sier han.

- De dårlige nyhetene er diskontert
- Markedet vil være litt ruglete fremover de neste to-tre månedene, sier sjefstrateg Kim Evjenth i Kaupthing til NA24.

Han tror samtidig at det verste er over.

- Det er fortsatt en del amerikanske banker som ikke har levert tall, her kan man muligens få en påminnelse om kreditturoen, samtidig har det vært en del negative makrotall. Men på den andre side har en del aksjer kommet så langt at de dårlige nyhetene er diskontert, sier Evjenth.

- Så det som gjelder fremover er egentlig balansen mellom disse to punktene. Det er det som kommer til å være avgjørende, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere