NA24.no

- Nullrente i hele år

Jobless, Payrolls, arbeidsledighet, USA
Jobless, Payrolls, arbeidsledighet, USA Foto: Paul Sakuma (Scanpix)
Sist oppdatert:
Langt flere amerikanere enn ventet mistet jobben.

I desember mistet 85.000 amerikanere jobben. Det viser månedens viktigste rapport.

Arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske handelsdepartementet viser at arbeidsledigheten i den siste månedene av 2009 lå på 10 prosent. Det er uforandret fra november.

Medianforventningene til økonomene tilsa at det ikke vil bli noen endringer i sysselsettingen i desember. Samtidig var det forventet at ledigheten ville holde seg uendret på 10 prosent.

Store sprik
I forkant var det store sprik i anslagene fra økonomene. Estimatene fra Bloomberg viser at de mest pessimistiske ventet at inntil 100.000 jobber forsvant, mens de mer optimistiske så at et ble skapt 85.000 nye jobber i desember.

Når det gjelder ledighetsraten varierte estimatene fra 9,9 prosent til 10,2 prosent.

De ferske tallene arbeidsdepartementet i USA viser at det i desember var 15,3 millioner amerikanere som var arbeidsledige. Dette er en nedgang fra 15,4 millioner som departementet la ut for november. Samtidig viser en revidering at det var flere ledige ved starten av resesjonen enn hva som tidligere har vært antatt.

Jobless, Payrolls, arbeidsledighet, USA

Da resesjonen offisielt startet i desember 2007 var det 7,7 millioner arbeidsledige amerikanere og dette utgjorde en ledighetsrate på 5 prosent. De tidligere anslagene lå på 7,5 millioner arbeidsledige ved starten av resesjonen og at det var da 4,9 prosents ledighet.

Bedring i enkelte sektorer
Bedrifter som er innenfor segmentet vareproduserende ble antallet navn på lønningslistene redusert med 81.000 i desember fordelt på rundt 53.000 innen bygg- og anlegg og rundt 27.000 innen industrien.

Der flest amerikanere er sysselsatt, innen tjenesteytende næring, forsvant 4.000 jobber hvor 10.000 jobber ble fjernet innen detaljhandelen. For bedrifter innen profesjonell- og forretningsmessig tjenester ble det derimot skapt 50.000 nye jobber. Innen utdanning og helse økte sysselsettingen med 35.000.

Innen hotell- og utelivsbransjen forsvant 25.000 jobber, og det offentlige reduserte antall ansatte med 25.000.

- Nullrente i hele år
Seniorøkonom Knut A. Magnussen og DnB Nor Markets ventet et fall i sysselsettingen med 50.000 personer i desember.

Han konstaterer at det ikke kom en like raskt bedring i arbeidsmarkedet som tallene i november indikerte.

- Sysselsettingen må dessuten stige med rundt 150.000 personer per måned bare for at ledigheten skal være stabil. Ingen grunn for den amerikanske sentralbanken til å vurdere renteoppgang ennå. Vi holder fast på nullrente i hele 2010, skriver Magnussen i en kommentar til tallene.

Employment report - USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere