*Nettavisen* Økonomi.

- Ny kur mot fugleinfluensa

Svarthyll-urten kan bli redningen for mennesker smittet av fuglevirus, ifølge en ny engelsk undersøkelse.

Påstanden om at ekstrakt fra svarthyll kan være effektiv mot det farlige fugleinfluensa-viruset, ble presentert på en pressekonferanse i London nylig. Statens legemiddelverk advarer derimot sterkt mot å tro på undersøkelsen.

Vokser i Norge
Svarthyll er en busk i kaprifolium-familien som vokser vilt blant annet i Norge (se boks nederst i saken). Det utvinnes et ekstrakt som selges både som miksdur og sugetabletter.

Kosttilskuddet Sambucol inneholder svarthyll-ekstrakt. Det er ikke utprøvd på mennesker. Resultatene fra undersøkelsen bygger så langt kun på forsøk gjort i laboratoriet til Retroscreen Virology i Storbritannia.

Sambucus Nigra
Sambucus Nigra

Svarthyll

- Kom trolig til Norge i klostertiden, og er opprinnelig ikke viltvoksende. I dag finnes den forvillet langs deler av sørlandskysten.

- Bærene fra svarthyll virker avførende, svettedrivende, blodrensende, oppløftende og mot vorter.

- Hyllesaft/mos skal også virke mot forkjølelse og halsbetennelse.

- Blomstene fra planten har mange av de samme egenskapene som bærene. Disse kan kokes og inntas som te som hjelper mot forkjølelse.

- Bladene fra hyll gir brekninger og brukes ikke medisinsk.

- Barken fra planten er urindrivende og avførende. Uttrekk av barken lindrer ømme bryster hos ammende kvinner og salve fra barken hjelper mot brannsår.

Kilde: Aust-Agder Kulturhistoriske senter

- Resultatene er meget lovende. Men det gjenstår mye forskning før vi vet om Sambucol også har effekt på mennesker som er smittet av fugleinfluensa. Derfor setter vi umiddelbart i gang med nye studier i en større skala, sier den israelske virologen Madelene Mumcuoglu ifølge en pressemelding fra produsenten.

- Ville vært en sensasjon
Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens Legemiddelverk, er derimot en av en helt annen oppfatning.

- For å si det rett ut, behøver man absolutt ikke å tro på dette. Jeg vil advare mot å feste noen som helst tillit til dette. Det finnes ingen anerkjent vitenskaplig dokumentasjon på dette området. Dersom det hadde vært påvist at det hadde en effekt, ville det jo vært en stor medisinsk sensasjon, sier Madsen til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at det er en stor forskjell på laboratorieforsøk og utprøving på mennesker.

- Er dette bare en generell mistro til naturmedisin?

- Det finnes naturmidler som har en effekt mot sykdom. Men hvis vi holder oss spesifikt til fugleinfluensa, så er jeg svært skeptisk, sier Madsen.

Stoler på resultatet
Testene som er offentliggjort viser at fuglevirus i reagensrør tas knekken på når de tilsettes svarthyll. I pressemeldingen fra produsenten bak undersøkelsene, går den norske biokjemikeren Christian Syvertsen ved Scandinavian Clinical Research ut og hevder det er god grunn til å stole på resultatet fra undersøkelsen.

- Testene ser ut til å være av god kvalitet, med gode rutiner, gode kontroller og adekvate metoder, sier Syvertsen.

TV 2 Nettavisen vet at Scandinavian Clinical Research blant annet brukes av legemiddelfirma og skal ha et godt rykte. Klinikken tar slike oppdrag mot betaling fra kunder.

- Testene er gjort i laboratorier hvor man har dyrket frem en cellekultur som er tilsatt virus. Denne er deretter tilsatt svarthyll. Men det er en lang vei å gå derfra til å si at den vil ha en effekt på mennesker som er smittet av fugleinfluensa, sier Syvertsen til TV 2 Nettavisen.

- Kan dette kosttilskuddet være et forsøk på å tjene seg rik på fuglevirushysteriet?

- Dette er produsenter som har holdt på i mange år og har gjort tilsvarende studier på svarthylls effekt på mennesker og dyr med influensa. Ett forsøk ble gjort på norske soldater. Slik sett har de gjort en god jobb for kosttilskudd-produsent å være. Så det er nok noe bak, sier Syvertsen til TV 2 Nettavisen.

- Virker mot influensa
Selv om det ikke er gjennomført kliniske studier på svarthylls effekt på fugleinfluensa, er det tidligere gjort to forsøk, ett av dem i Norge, som viser at svarthyll også har en virkning på mennesker med influensa A og B.

- Dette er en av flere studier som har overbevist meg om at Sambucol virkelig hjelper både mot vanlig influensa og forkjølelse. Den både lindrer symptomene og halverer sydkomstiden. Også Tamiflu – som i dag brukes mot fugleinfluensa – var opprinnelig laget mot vanlig influensa. Tamiflu er også et urteprodukt – basert på ekstrakt av stjerneanis, sier Mumcuoglu i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.