- Ny lov kan gi staten milliardregning

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund (Postkom) reagerer kraftig på regjeringens forslag til ny postlov.

I forslaget til ny postlov – som er på høring – foreslår regjeringen å oppheve Postens enerett til å distribuere brevpost. De vil også fjerne enhetsportoen på størstedelen av brevposten.

Dette mener Postkom vil koste staten 1 milliard kroner.

– Enten må portoen utenfor de største byene økes dramatisk, eller så må staten ta regningen, sier leder i Postkom, Odd Christian Øverland, til NRK.

Postkom har fått konsulentselskapet Oslo Economics til å regne ut kostnadene ved endring av postloven slik regjeringen har foreslått.

– Skremselspropaganda

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er uenig og kaller utspillet for skremselspropaganda.

– Jeg skal sørge for at vi har en enhetsporto over hele landet og at vi gir et tilbud over hele landet der folk bor. Det er skremselsargumenter som kommer fra Postkom. Det er ikke riktig i forhold til det regjeringen faktisk har foreslått, sier Solvik-Olsen til NRK.

Han avviser at det vil bli noen forskjellsbehandling av folk som bor i byene og i distriktene.

Dyr omlegging

Utredningen fra Oslo Economics peker på at stadig færre sender brev og at nedgangen medfører fall i Postens inntekter. Lovforslaget og innføringen av EUs tredje postdirektiv vil i praksis bety en liberalisering av det norske postmarkedet.

Den økte konkurransen vil bety priskrig, noe som igjen betyr at Postens inntekter faller ytterligere. Dermed må staten inn med økt kjøp av Postens tjenester, heter det i rapporten.

Samlet sett vil dermed behovet for statlig kjøp av posttjenester være på mellom 2 og 3 milliarder kroner per år i 2025, skriver konsulentselskapet.

Kraftig motstand

I en meningsmåling som NorgesBarometeret og Norstat har utført på oppdrag fra Postkom, sier 37 prosent nei til EUs tredje postdirektiv – som er årsaken til at postloven må endres.

Bare 13 prosent svarer ja, mens vet ikke-andelen er på hele 50 prosent. Blant dem som har gjort seg opp en mening – altså når vet ikke-andelen holdes utenfor – svarer 74 prosent nei og 26 prosent ja.

Hele 88 prosent mener det er riktig å opprettholde lik porto på brevpost i hele landet, mens på spørsmålet om det er riktig å fjerne omdeling av post på lørdager svarer 50 prosent at det bør fortsette som nå, 31 prosent svarer ja, mens 19 prosent er fornøyd hvis aviser blir distribuert på lørdager.

Flere aviser har tidligere reagert på at omdelingen av aviser på lørdager kan rammes og frykter at det kan bety tap av abonnenter.

Kun negative svar

Høringsfristen 26. januar nærmer seg med stormskritt. Samtlige svar hittil er negative til lovforslaget. Det gjelder flere fylkeskommuner og kommuner, lokale partilag, regionalråd og organisasjoner.

Det er spesielt fjerningen av lik porto over hele landet og forslaget om å kutte lørdag som omdelingsdag som skaper reaksjoner i høringssvarene.

Flere peker også på at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) har fått i oppdrag å utrede konsekvensene av postloven, men at denne utredningen ikke vil foreligge før etter at høringsfristen har gått ut. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.