*Nettavisen* Økonomi.

- Nye rentehopp i vente

Nordea frykter at lønnsveksten skal gå av skaftet.

21.01.08 11:40

- Den største risikoen knyttet til norsk økonomi de neste 6-12 måneder er ikke lavere vekst, men høyere pris- og lønnsvekst.

NA24 – din næringslivsavis

Det skriver Nordea Markets i sin siste rapport om den økonomiske situasjonen i Norden. Makroøkonomene i meglerhuset har oppjustert lønnsvekstanslagene for i år til 5,75 prosent fra 5,5 prosent i forrige rapport fra september i fjor.

Gode forhandlingsposisjoner
Nordeas sjeføkonom Steinar Juel skriver i rapporten at mangelen på arbeidskraft innen de fleste sektorer gir arbeidstakerne en sterk forhandlingsposisjon når det er snakk om lønnsøkninger.

- Villigheten til å gi gode tillegg for å sikre seg arbeidstakere og unngå arbeidskonflikter synes å være høy på arbeidsgiversiden, skriver Juel.

Sjeføkonomen, som viser til at lærerne ligger an til et solid opprykk på lønnssstigen i år, frykter at dette vil spre seg i offentlig sektor.

- Etter enda en runde med relativt svak ranking på Oecds Pisa-undersøkelse om kompetansen til elever i grunnskolen er det også et godt klima for ekstra lønnstillegg til lærerne. Det vil lett spre seg til andre grupper av offentlige ansatte, skriver Juel.

Juel fremhever også at vi står foran et komplisert hovedoppgjør hvor pensjonsreformens AFP-del skal avgjøres. En løsning her kan bli dyr.

- Det eneste vi kan se som vil virke lønnsvekstdempende i 2008, er at bonusene i næringslivet trolig vil øke mindre enn i fjor, ja de kan i noen sektorer falle,heter det i rapporten.

Hever renteanslagene
Nordea har i dag også justert opp sine renteanslag for inneværende år.

Økonomene venter nå at Norges Bank hever renten med 25 basispunkter i andre kvartal og med nye 25 punkter i tredje kvartal. Det betyr at styringsrenten til høsten vil nå 5,75 prosent, og årsaken forklares med at høyere inflasjon, høyere lønnsvekst og et vedvarende stramt arbeidsmarked tilsier strammere pengepolitikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag