NA24.no

- Nye tall utsetter rentehoppet

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Billige lån i lang tid fremover.

Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at konsumprisindeksen (KPI) steg 0,1 prosent fra september til oktober, mest på grunn av økte priser på elektrisitet og klær. Fra oktober 2012 til oktober 2013 steg KPI 2,4 prosent, mot 2,8 prosent i september.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er den Norges Bank fokuserer mest på, økte 1,9 prosent i samme periode, opp fra 1,7 prosent i september.

Dette var som flere ventet, men lavere enn hva sentralbanken ser for seg.

I denne indeksen tas blant annet elektrisiteten ut, og oppgangen i oktober skyldes i hovedsak prisutviklingen på matvarer. Prisene på matvarer sank 1 prosentpoeng mindre fra september til oktober i år enn i samme periode i fjor, ifølge SSB.

- Samlet var kjerneinflasjonen betydelig under Norges Banks forventninger for andre måned på rad, melder Marius Gonsholt Hov hos Handelsbanken Capital Markets.

Utsetter rentehoppet
De ser også tegn til at økonomien svekker seg mer enn Norges Bank har sett for seg. Blant annet bidrar fallet i boligprisene, forventninger om svakere kredittvekst, nytt rentekutt i eurosonen og lave nivåer i forbrukertilliten til at de nå utsetter Norges Banks neste renteøkning.

Norges Bank har tidligere signalisert at det fra sommeren neste år kan bli duket for et nytt rentehopp, men sannsynligheten for at det skal bli dyrere å låne penger har blitt markert redusert.

- Med dette som bakteppe tror vi at Norges Bank vil utsette renteøkningen de har planlagt neste sommer. På nåværende tidspunkt venter vi at det første rentehoppet kommer i desember neste år, melder Hov.

Norges Banks styringsrente er på 1,5 prosent.

Nesten gratis penger
I praksis innebærer dette for boligkunder at det nesten vil være gratis å låne penger. De beste boliglånene ligger like over 3 prosent. Når man tar hensyn til skatteeffekten, blir den effektive renten rundt 2,2 til 2,3 prosent.

Samtidig anslår SSB at inflasjonen neste år blir på 1,9 prosent.

Når renten er lavere enn prisveksten, betyr det enkelt sagt at du får betalt for å låne penger. Lånet faller mer i verdi enn rentene du betaler.

Dette er en uvanlig situasjon, men i Norge har det nå grovt sett vært gratis å låne penger siden Norges Bank bråkuttet styringsrenten under finanskrisen vinteren 2008/2009.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere