NA24.no

- «Obama & Clinton» drøftes i Det hvite hus

Foto: Ron Sachs (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Watergate-journalisten kommer med nye avsløringer.

Flere politiske analytikere har ifølge CNN spekulert på at visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton bytter jobber. Nå viser det seg at denne muligheten faktisk blir diskutert i Det hvite hus.

- Det ligger på forhandlingsbordet, sier den anerkjente og velinformerte Washington Post-journalisten Bob Woodward til CNN.

- Noen av Clintons rådgivere mener det er en reel mulighet for dette i 2012, sier Woodward, som i sin tid avslørte Watergate-skandalen sammen med sin makker Carl Bernstein.

- Trenger Clintons appell
Woodward begrunner dette med at Obama trenger Clintons appell til å kapre flere velgere under neste presidentvalg.

- Obama trenger støtte fra noen kvinner, latinamerikanere og pensjonister som hun (Clinton) gjorde det så bra med under nominasjonsprosessen (2008), så det er ikke helt utenkelig at de bytter jobber. Og et annet interessant spørsmål er om Hillary Clinton vil stille som kandidat i 2016. Hun vil fortsatt være yngre enn Ronald Reagan da han ble valgt til president, sier Woodward.

Clinton vil være 69 år gammel i januar 2017. Reagan hadde nettopp fylt 70 da han inntok Det hvite hus.

Professor i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, mener det ikke er utenkelig at Woodward har rett.

- Han er jo en innsider og har et nettverk i Washington, så jeg vil ikke tro at han har drømt det opp selv. Han har nok mye informasjon, sier Moen til Nettavisen.

Sterk støttespiller
Moen mener Biden har vært en sterk støttespiller for Obama. Men han understreker at visepresidenten også har vært undergravende i forhold til presidentens Afghanistan-strategi. Biden har blant annet åpenlyst kritisert strategien om styrkeopptrapping i det krigsherjede landet.

Clinton kan imidlertid hjelpe Obama med å kapre flere velgere under valget i 2012, dersom hun stiller som visepresidentkandidat.

- Biden har mye mer fartstid enn Hillary, men han har kanskje ikke den store appellen for visse grupper som Hillary kan ha, så jeg ser ikke på det som et bomskudd, og det kan ha noe for seg for Obama, sier Moen.

Men Moen er ikke overbevist om at Clinton ønsker å bytte jobb.

- Men på en annen side, så er utenriksministerposten mer prestisjefull enn visepresidentposten.

Langsiktig posisjonering
Ifølge Moen vil ikke stillingen som visepresident nødvendigvis styrke Clintons eventuelle muligheter for å bli president.

- Som utenriksminister så er ikke det noe dårligere plattform enn visepresident, men jobben som visepresident er ikke like krevende. Så hun kan drive mer planlegging og langsiktig posisjonering i forhold til presidentkandidaturet, sier han.

Ifølge Woodward snakkes det altså om at Biden overtar posten som USAs utenriksminister. Biden regnes for å være en av USAs tyngste utenrikspolitikere.

- Han ledet jo utenrikskomiteen og justiskomiteen i Senatet, så han har jo erfaring. Men akkurat noen diplomat er han ikke, så det er en viss risiko å ha ham der. Han kan ikke være i fri dressur. I utenriksjobben så kreves jo diplomatiske evner, og han har ikke akkurat vært kjent for det. Når det gjelder kvalifikasjoner, så står han ikke tilbake i forhold til noen andre jeg vet om, sier Moen.

Reel sjanse
Moen tror Clinton har en reel sjanse til å bli USAs president dersom hun stiller som kandidat i 2016.

- Ja, det tror jeg. Men nå spørs det hva som skjer i 2012, om Obama blir gjenvalgt eller ikke. Akkurat nå ser det slik ut.

- Så det er klart at hun bygger seg opp erfaringspoeng nå som utenriksminister, og hun var tross alt ganske aktiv som Senator, sier Moen.

Dessuten mener Moen at Obama har banet vei for at det ikke lenger bare er middelaldrende hvite menn som har muligheten til å bli valgt president.

- Det kan virke fremmende for hennes kandidatur, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere