NA24.no

- Obama kan styrke markedet

Sist oppdatert:
Men vi har bare sett starten på det økonomiske marerittet.

Nordea mener nattens klare seier til Barack Obama vil bedre tilliten til markedet, men mener Obama er fratatt mye handlingsrom på grunn av det enorme budsjettunderskuddet.

NA24 – din næringslivsavis

- På kort sikt kan den klare seieren til Obama og den økte demokratiske kontrollen over kongressen øke tilliten til markedet fordi dette utfallet gjør det mer sannsynlig at en ny pengepolitisk pakke for å stimulere økonomien kan bli raskere vedtatt, skriver sjefanalytiker i Nordea, Johnny Bo Jakobsen, i en markedskommentar onsdag morgen.

Ikke videre optimist
Likevel er Nordea ikke videre optimistiske når det gjelder perioden fremover.

- Valgutfallet vil neppe ha noen store implikasjoner for realøkonomien, derfor venter vi ikke noen store bevegelser i markedet på litt lengre sikt, heter det i analysen.

Fortsatt vil markedstrenden i USA være dominert av resesjon, fulgt av en periode med svært lav økonomisk vekst, akselererende arbeidsledighet og lavere overskudd fra selskaper, mener Nordea.

Sliter med budsjettet
Det enorme budsjettunderskuddet i USA vil også legge hindringer i veien for Barack Obama. Nordea mener den nye presidenten vil ha store problemer med å gjennomføre skattekutt i den størrelsesorden han lovte under valgkampen. Anslag viser at Obamas skatteprogram vil redusere skatteinntektene med hele 2,9 billioner dollar i perioden 2009 til 2018.

- Å fikse budsjettet vil bety at Demokratene må begrense eller utsette store nye utgifter, som å utvide helsetjenesten, oppgradere utdanningssystemet og satse på å utvikle ny teknologi for fornybar energi, heter det i rapporten.

Under valgkampen lanserte Obama en stimulipakke på 60 milliarder dollar, der han blant annet vil kutte all skattlegging på arbeidsledighetstrygd og gjøre det mer attraktivt for selskaper å ansette nye medarbeidere. Denne pakken skal være midlertidig og tiltakene skal løpe ut i 2010 og 2011.

Kortsiktig effekt
- En slik pakke vil bare gi en kortsiktig boost til aktiviteten. Den kan ikke endre faktumet at vi er kun ved slutten av begynnelsen på den reelle økonomiske krisen, skriver Nordea-analytikeren.

I løpet av de neste dagene vil markedet fokusere på Obamas mulige valg om hvem som skal bli den nye finansministeren og dermed etterfølge Henry Paulson. Blant kandidatene nevnes Robert Rubin, Clintons første finansminister, Larry Summers, som tok over jobben etter Rubin, eller tidligere leder av sentralbanken Paul Volcker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere