NA24.no

- Obama må redde økonomien

Sist oppdatert:
- USA må vise økonomisk lederskap. Ingen andre er i stand til å gjøre det.

Finanskrisen, som har sendt hele verden i økonomisk utforbakke, oppsto i USA på grunn av råtne boliglån. Nå er det nettopp USA som må hjelpe verden ut av den økonomiske krisen.

NA24 – din næringslivsavis

- Folk er desperate etter at USA viser økonomisk lederskap, og det er ingen andre land som er i stand til å levere det, sier Denis MacShane, britisk parlamentsmedlem for Labour til bloomberg.com.

Det var europeiske land som tok initiativet til å redde skadeskutte banker, og USA fulgte den samme modellen. Men det er USAs kommende president Barack Obama som må lede arbeidet med å reparere verdensøkonomien.

Må være lokomotiv
Resesjonen i USA styrer industrialiserte land verden over mot den største økonomiske tilbakegangen siden 1982. Dermed er avgjørende hvor fort Obamas innsats kan føre til et økonomisk oppsving, fordi dette vil trekke med seg land i Europa og Asia. Økonomien i USA er, til tross for all trøbbel, fremdeles større enn økonomien i de 15 eurolandene.

USA er fremdeles den langt viktigste handelspartneren til Europa. Landet kjøper fire ganger så mange varer som nestemann på listen, Kina.

Kan forme verden
- Hvis Obama griper øyeblikket, vil han ha muligheten til å forme det internasjonale landskapet i lang tid fremover. Det er kapasitet for et nytt initiativ fra USA. Dette har manglet til nå, sier Nicola Veron ved Bruegel, en Brussel-basert forskningsgruppe til bloomberg.com

Obama ga under valgkampen store løfter for å få økonomien på fote igjen. Blant annet lovet han 175 milliarder dollar, inkludert 25 milliarder dollar til å pusse opp skoler, for å bygge ut veier, bruer og jernbane landet over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere