NA24.no

Foto: REUTERS/Jim Young

- Obama og Boehner i parallelle univers

Sist oppdatert:
VERDENS STØRSTE GJELDSBERG: Obama med tale til nasjonen. Eksperter mener politikerne befinner seg i parallelle univers.

President Barack Obama kom med en innstendig oppfordring til Kongressen om å finne fram til et kompromiss for å unngå at USA misligholder sin gjeld.

I en TV-sendt tale i natt appellerte han også direkte til det amerikanske folk om å kreve at politikerne i Washington arbeider seg fram til et kompromiss i den fastlåste striden om innsparinger og gjeldstaket.

– Nå må folk legge press på sine politikere for å unngå et potensielt veldig ødeleggende utfall av denne striden, sa Obama.

Talen gikk i beste sendetid, og er den syvende presidenten holder på nasjonalt TV.

- Farlig spill
Han understreket at begge parter er enige om at underskuddene på budsjettet må reduseres slik at gjelda ikke vokser så fort.

Men problemet er at de to partiene har lagt fram rivaliserende forslag til hvordan innsparingene skal gjøres, som ikke har mulighet til å bli vedtatt, og at Republikanerne har knyttet en heving av gjeldstaket til en innsparingsavtale.

– Republikanernes kompromissløse innstilling er et farlig spill. Dette er ingen god måte å styre verdens største land på, sa Obama.

Han avviste også Republikanernes siste forslag om en midlertidig heving av gjeldstaket fordi det ikke ville løse problemet og bare føre til at striden gjentar seg om seks måneder.

Lederen for republikanerne, John Boehner, svarte Obama umiddelbart med sin egen direktesendte TV-tale til nasjonen. Boehner mener demokratenes forslag ikke tar inn over seg det viktigste – at USA bruker mer enn landet har.

- I parallelle univers
Amerikanske eksperter er ikke imponert over viljen til kompromiss hverken fra Obama eller opposisjonen (republikanerne).

- Jeg har nå lyttet til begge talene. For meg virker det som om Obama og Boehner befinner seg i parallelle univers. Det grunnleggende spørsmål for vår økonomi er om vi skal kutte utgiftsbudsjettet eller øke skattene. Slik jeg tolker talene er både Obama og Boehner mer opptatt av å fri til egne velgere enn å inngå kompromisser, skriver CNNs sjefanalytiker Gloria Berger.

Deadline 2. august
Den amerikanske statsgjelden er på svimlende 14.300 milliarder dollar.

Ifølge landets finansdepartement (The Treasury Department) må gjeldstaket heves innen 2. august dersom staten skal kunne betale regningene sine.

Uten økt gjeldstak risikerer amerikanerne også bratt stigende renter og enda svakere dollar.

Den amerikanske gjelden tilsvarer 46.000 dollar per innbygger (250.000 kroner), eller 127.500 dollar (690.000 kroner) per skattebetaler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere