- Øk skatten på inntekter

Foto: (Selvaag)

Milliardær Olav Selvaag med brannfakkel for alle skatteytere.

16.02.12 08:11

Årsaken er at Selvaag vil formuesskatten til livs.

- Jeg mener det er galt å ha en særnorsk skatt som prioriterer utenlandsk eierskap fremfor norsk, slik formuesskatten gjør i dag, sier Olav Selvaag til NA24.

Han påpeker at flere store eiere har flyttet ut av landet som følge av formuesskatten. Blant annet har flere av skipsrederfamiliene flyttet ut og senest to av Stein Erik Hagens fire barn.

- For meg er det imidlertid uaktuelt å flytte, sier Selvaag.

God for fem milliarder

Olav Selvaag er ikke hvem som helst. Han er en av arvingene til Selvaag imperiet som ifølge Kapital er god for nesten fem milliarder kroner.

Blant annet har familien stått bak utbyggingen av Tjuvholmen ved Aker Brygge i Oslo.

Milliardæren mener imidlertid at det er viktig å opprettholde statens inntekter, men at det blir feil å hente de tapte skattekronene fra å øke eiendomsskatten, slik næringsminister Trond Giske tidligere har gått til orde for.

- Å øke eiendomsskatten er ikke veien å gå. De fleste nordmenn har hatt råd til å eie sin egen bolig, det vil være synd å rokke med det, sier Selvaag.

Hvor vil du da hente de tapte skattekronene fra?

- Blant annet kan man øke inntektsskatten, sier Selvaag.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Giske både enig og uenig

Trond Giske er enig i at formuesskatten bør avskaffes, men at det å øke inntektsskatten ikke er veien å gå.

- Nei, det tror jeg ikke er et alternativ, men det går an å lage en eiendomsskatt som skjermer folk med vanlige boliger. Det viktigste for meg er ikke hvilke skatter, men at vi får nok inntekter til velferden og at vi sørger for at de som har mest betaler mest, sier Giske.

- Hvor langt frem i tid ligger et før det kommer et forslag fra deg om å fjerne formueskatten og øke eiendomsskatten?

- Det kommer ikke som et forslag fra meg, men det må skje som en del av en større debatt. Vi er alle låst av partiprogrammene og av Soria Moria erklæringen, så det skjer ikke i denne stortingsperioden. Jeg håper at det kan skje i neste stortingsperiode, sier Giske.

- Men da må høyresiden være villig til å komme oss i møte. For oss er det helt uaktuelt med en stor skattereform som svekker skole, eldreomsorg og helse. Vi må opprettholde inntektene og opprettholde fordelingsprofilen så må vi lave et mest fornuftig skattesystem, sier Giske til NA24.

Litt fakta om skatten:

  • Formuesskatten for 2011 blir anslått til rundt 13,6 milliarder kroner. Det tilsvarer grovt sett i overkant av en prosent av statens inntekter. Den enkelte skattyter må betale formuesskatt med 1,1 prosent av den del av skattepliktig formue som overstiger 700.000 kroner i 2011 og 750.000 kroner i 2012. For ektepar er samlet fribeløp det dobbelte.
  • I 2009 ble den såkalte 80 prosent-regelen fjernet. Regelen innebar at ingen skulle betale mer enn 80 prosent av inntekten i skatt. Regelen hadde betydning for de som hadde store skattepliktige formuer, men beskjedne inntekter. Disse fikk da nedsatt formuesskatten noe, men ikke helt. Bortfallet av 80 prosent-regelen vil for noen skattytere medføre en betydelig skatteskjerpelse
  • Toppskatt anslås å utgjøre 19,8 mrd. kroner i 2011. Trygdeavgift anslås å utgjøre 97,7 mrd. kroner i 2011. Skatt på alminnelig inntekt for personlige skattytere anslås å utgjøre 245,3 mrd. kroner i 2011.
  • Samlede skatter og avgifter anslås å utgjøre 1183,4 mrd. kroner i 2011 og 1194,6 mrd. kroner i 2012. Vi har foreløpig ikke publisert anslag for 2012 som fordeler seg på de ulike skattartene, som formuesskatt, toppskatt mv.

Kilde: Finansdepartmentet og advokatfirmaet Ræder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.