*Nettavisen* Økonomi.

- Øk tempoet, Gjedrem

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavsien)

Svensk storbank mener sentralbanksjef Svein Gjedrem kan begynne å skru opp rentetempoet. Les svenskenes renteråd.

15.08.06 14:38

GRATIS OPPSETT: NA24 på mobil

Ved forrige rentemøte ble det klart at Norges Bank beholder styringsrenten på 2,75 prosent. Samtidig signaliserte sentralbanken at renten skal videre opp i små, og ikke hyppige skritt, med to renteøkninger til før året er omme.

NA24 - din næringslivsavis

- Den første av disse to økningene kommer i morgen, tror ekspertene. Les om forventningene her: - Renten økes onsdag.

Et knallsterkt arbeidsmarked og en svak prisvekst vil være blant de viktigste faktorene som tas i betraktning når hovedstyret i Norges Bank skal bestemme renten onsdag. Frykten er at et stramt arbeidsmarked kan slå seg ut i høyere lønninger, og dermed øke inflasjonspress.

- Øk tempoet
Den svenske storbanken SEB Merchant Banking skriver i en rapport tirsdag at de forventer at at Norges Bank øker renten med 0,25 prosent.

Samtidig spår banken at inflasjonsrapporten som kommer i november vil gjøre det lettere å øke renten i små og hyppigere skritt.

- Vi ser mange grunner til at Norges Bank kan gi slipp på sitt mantra om små, ikke hyppige skritt, og øke tempoet med å normalisere renten, skriver banken.

SEB mener sentralbankene utenfor Norge har skapt en mulighet for Norges Bank til å øke takten i uten å risikere kronestyrken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Overopphetet
- Makrotallene gjennom sommeren støtter den tendensen man ser av en overoppheting av norsk økonomi. Arbeidsledigheten fortsetter å falle, utlyste stillinger stiger raskt og andelen av selskaper som rapporterer om mangel på arbeidskraft er på det høyeste nivået man har sett på 25 år, heter det i rapporten.

Den eneste hindringen er enda en runde med uforventet lav inflasjon, mener økonomene i det svenske finanskonsernet. Overraskelsen vi fikk med konsumprisindeksen i juli var i stor grad en følge av nedgang i prisen på importerte sko og klær.

Den innenlands inflasjonen viser derimot ingen signal om å ta seg opp og har vært flat siden våren, skriver de.

Ny strategi forventes i november
Svenskene tror på bakgrunn av dette at Norges Bank ikke vil ha noe problem med å komme med de forventede 25 basispunktene opp til tre prosent i morgen.

- Men den vil fortsatt holde seg til små, ikke for hyppige skritt, og legge en ny strategi til grunn ved rentemøtet i november etter at den neste inflasjonsrapporten er publisert. Dette skal gjøre det mulig for Norges Bank å heve renten igjen i november og ved årets slutt, i januar eller desember, er spådommen fra SEB.

Konsensus i markedet er at Norges Bank vil heve renten til 3 prosent fra 2,75 prosent. Sist gang Norges Bank hevet renten var 1. juni. Markedet forventer også at renten skal heves med ytterligere 0,25 prosentpoeng til før året er omme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.