- OL i Oslo vil gi økt menneskehandel

SKISSE: Nye Valle Hovin - eksteriør (illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta Oslo AS).

SKISSE: Nye Valle Hovin - eksteriør (illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta Oslo AS). Foto: (Oslo 2022)

Lagmann Hanne Sophie Greve mener all erfaring tilsier at et OL vil virke som et fluepapir på organiserte kriminelle.

19.09.14 11:36

Lagmann Hanne Sophie Greve ved Gulating lagmannsrett kaster seg inn i OL-debatten.

«Ett svært tungtveiende argument har, meg bekjent, ikke vært en del av debatten så langt. Det gjelder menneskehandel,» skriver Greve i Dagsavisen fredag.

- Raske penger

Hun mener Norge som OL-arrangør vil fremstå som et attraktivt land for dem som er ute etter raske penger:

- Norge blir et terra operandi - et lukrativt virkeområde - for grupper hvis eneste interesse er raske penger. All internasjonal erfaring viser at prostitusjon og organisert kriminalitet er «vekstnæringer» under avvikling av de største sportsarrangementene verden over, sier Greve til Nettavisen.

Les også: Vil kutte Oslo-OL med 8,8 milliarder
Les også: - Si nei nå, Erna!

Bygg, transport, uteliv, renhold

Greve, som er tidligere dommer ved Menneskerettighetsdomstolen i Haag, understreker at menneskehandel er et betydelig problem i Norge.

- På grunn av et presset arbeidsmarked med høye lønninger og kostnader, har vi allerede utfordringer med menneskehandel innenfor helt sentrale bransjer i landet vårt og ikke minst i Oslo-regionen - som:

  • Bygg og entreprise
  • Transport
  • Uteliv (restaurant og hotell)
  • Renhold (generelt og ikke minst bilvask)

- Økt prostitusjon

Og - det stopper ikke der, ifølge Greve:

- I tillegg til det ovenfor nevnte, kommer prostitusjon, og organisert kriminalitet generelt. Selv om dette representerer andre problemstillinger, ser vi også her store innslag av menneskehandel. Det synes bedrøvelig at de som taler for å oppheve sex-kjøpsloven, ikke samtidig forteller publikum at det vestlige landet som har sluppet tøylene mest fri, Nederland, har sett en dramatisk oppgang i vold og overgrep mot prostituerte. Dessuten gir menneskehandel som sådan en fruktbar undergrunn for allehånde utenlandsk organisert kriminalitet.

Hanne Sophie Greve argumenter mot OL i Oslo. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


Det er ventet en OL-avklaring i løpet av høsten.

- Jeg har en klar oppfatnig om at vi bør stemme nei. Jeg har ingen forklaring på hvorfor dette ikke har vært oppe i debatten, sier Greve til Nettavisen.


- Krever nye regler

- Hvordan kan vi sikre et OL som ivaretar de interessene du tar til orde for?

- Det forutsetter et regelverk som vi i dag ikke har, ikke minst forutsetter det store ressurser til dette. Det som settes på spill ved ikke å gjøre det, er et stort antall viktige antall arbeidsplasser innenfor seriøse næringer, sier Greve til Nettavisen.


Høyre: - Søkt av Greve
Kårstein Eidem Løvaas (H) sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, som har landet på et «ja» til OL.

- Jeg synes koblingen virker søkt. Når dette argumentet ikke har kommet opp før nå, mener jeg det er forklaringen. Jeg har respekt for hennes syn på at denne type arrangement vil stimulere kriminelle - men det må vi bekjempe i hvert enkelt tilfelle, sier Løvaas til Nettavisen - og legger til:

Kårstein Eidem Løvaas lar seg ikke overbevise av Greve. Foto: Elin Reitan (Side2)

- Hvis ikke, kunne vi ikke arrangere slike type arrangement i det hele tatt. Jeg synes Greves argumentasjon blir for lettvin, sier Løvaas.

- Norge er en supermakt

Høyre er delt i OL-spørsmålet, men Løvaas er betinget positiv, fordi:

- OL er en spennende utfordring, med også store kostnader involvert. Norge er en supermakt i vinteridrett og et OL på norsk jord vil utvilsomt bli en suksess med opprustet infrastruktur, flere frivillige og et løft for idretten på alle nivåer. En forutsetning må være at IOC kommer oss i møte på at vi skal gjennomføre dette på norsk vis, i en nøktern og helt annen setting enn de foregående OL.

Stortinget skal ta endelig stilling til OL etter at de får saken til behandling senere i høst.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.