*Nettavisen* Økonomi.

- OL vil påvirke boligprisene

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

- Det blir en rar måned, tror jeg. Det er først og fremst støyete på den måten at det er uforutsigbart, sier meglertopp.

07.02.14 11:23

Til tross for rekordstor omsetning av boliger i januar, er mange av dem blitt omsatt til under takst.

Tidligere denne måneden opplyst Eie Eiendomsmegling at om lag 40 prosent av boligene de solgte i januar ble omsatt til takst, eller over. Noe som betyr at 60 prosent av eiendommene ble solgt under takst.

- Når man har vært gjennom en fallperiode er det naturlig at mange boliger går under takst, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Snur nå
Han mener trenden vil snu de neste månedene.

- Det ville overrasket meg om det ikke hadde blitt solgt mange boliger under takst nå. Det ville vært rart på grunn av at vi har hatt en nedgang gjennom høsten. På samme måte tror jeg vi vil oppleve at mange boliger blir solgt over takst de neste to til tre måneder, sier Dreyer, som forklarer hvorfor.

- Nye boliger som kommer ut på markedet nå vil ha en ferskere takst som har tatt høyde for prisjusteringene, og om to til tre måneder vil vi se at boligene vil bli solgt til over takst. Det man da ikke sier at det er jo et lavere nivå på taksten. På grunn av dette synes over og under takst ofte er et veldig misvisende begrep fordi det forteller egentlig ikke på nivåene på taksten, fortsetter han.

- En litt rar måned
Boligprisene gikk opp med 2,4 prosent fra desember i fjor til januar i år, viser tallene fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff). Prisene ligger likevel fortsatt 1 prosent lavere nå enn i januar i fjor, og januarveksten er den svakeste siden 2008.

Eff-sjefen mener februar blir en utfordrende måned i boligbransjen.

- Februar er en litt rar måned. Vi har de olympiske leker og vi har vinterferie så jeg er veldig usikker på hvordan dette vil prege måneden. Jeg har selv klart å legge visninger oppe i Holmenkollen under Holmenkollstafetten og det kom ingen da. Så klarer du å legge visning under herrestafetten under OL så kommer det sikkert ikke så mange da heller, og under OL så er det store «happenings» hver dag, sier Dreyer.

Han har ingen tro på prisoppgang i desember.

- Så det er klart dette vil prege markedet, men vi er veldig usikker på hvordan. Det vil bli en rar måned, tror jeg. Det er først og fremst støyete på den måten at det er uforutsigbart, sier Dreyer.

Og legger til:

- Skal jeg sjanse på utvikling i prisene så blir det en veldig flat prismåned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag