NA24.no

- Oljealderen i nord kan bli avlyst

OLJEBORING I NORD: En het politisk potet blir ingen realitet - hvis lav oljepris vedvarer.
OLJEBORING I NORD: En het politisk potet blir ingen realitet - hvis lav oljepris vedvarer. Foto: Tomasz Furmanek
- Mange vil måtte slanke seg fremover.

Professor i strategi og industriell konkurranseevne ved Handelshøyskolen BI, Torger Reve, sier deler av norsk næringsliv må på slankekur i tiden som kommer.

- Overraskende

- Det kraftige oljeprisfallet – fra 140 til 40 dollar fatet – og at det har skjedd så raskt, er overraskende, sier Reve.

Les Stavrum: Opec ruster til priskrig

Men han avviser bestemt at vi står overfor noen krise i norsk økonomi.

- Det blir det først hvis situasjonen blir permanent. Det positive med at kronen svekkes, er at eksportindustrien får langt bedre kår. Verdensøkonomien får en oppsving. Norske lønninger er dessuten over natten redusert i verdi på en måte som ikke ville være mulig gjennom et lønnsoppgjør, sier han.

Reve mener at det verken er behov for skatteletter eller krisepakker.

Professor Torger Reve var i full vigør under NHOs årskonferanse.

- Ikke mer til offshore

- Men det kan bli et økt behov for mer penger til innovasjon og forskning. Det er ikke behov for spesialordninger eller å gi mer til offshore, mener han.

- Jeg har tro på samme virkemiddel over hele fjøla: Nå må de rammede selskapene slanke seg, men samtidig ha litt is i magen: Vi vet jo at oljeprisen svinger. Det interessante er hvordan bildet ser ut om 5-10 år. Det vet ingen, og avhenger i stor grad av spillet Saudia-Arabia har initiert, sier han.

- Samtidig ser vi nå at det svermer over av pessimister, det klagekoret ønsker jeg ikke å ta del i, sier Reve – som ikke vil spå å om oljeprisen fremover.

- Ikke 30-tallet

- Men at vi vil se 30-tallet, har jeg ingen tro på.

Reve sier dette også handler om psykologi i tillegg til tallenes klare tale:

- Oljeselskapene og leverandørene til oljeindustrien rammes hardt nå. Det er positivt med kostnadsfokus, men en negativ effekt kan bli oppsigelser, som vi ser en del eksempler på. Kostnadsprogrammer, som Statoil har innført, er helt nødvendig.

STUPER: Ved 13-tiden 9. januar stopper pilen på 50,78 dollar per fat.


- Juvelen i norsk næringsliv

- Hva risikerer Norge å tape?

- Den nye oljealderen i nord kan bli utsatt eller avblåst. Vi kommer selvsagt ikke til å produsere olje på 2000 meters dyp, i utsatte strøk, hvis det er billigere å pumpe den opp fra Saudi-Arabia. Det vil ramme sentrale bedrifter med dyr teknologi og hvor norsk ekspertise er i særklasse, sier Reve.

Men det er ingen grunn til svartmaling, mener han:

- Vi kan ikke hindre utviklingen. Hvis oljeprisen holder seg på et lavt nivå, må teknologiindustrien rettet mot offshore, omstille seg. Det er mye annet på havets bunn enn olje og gass, minner han om – og nevner et eksempel:

- Kleven verft leverte nettopp et offshoreskip som ikke skulle brukes på olje og gass, men på diamantjakt i Afrika.

- Det langsiktige skiftet er en innretning mot fornybar energi, men den kan bli forsinket, mener han.

- Legger ikke ned Nordsjøen

- Hva vil skje med oljeboringen i nord?

- Ulønnsomme felt vil bli lagt til side, hvilket motstanderne vil se som en seier. Og når det gjelder Nordsjøen: Der legger vi ikke ned, der er gjelden gjort opp, sier han.

Les også: - Dette tåler ikke Russland

- Hva tror du om fremtiden, Reve?

- Med lav oljepris, vil økonomien får klare impulser: Dette er en gavepakke til Kina og de europeiske land som har slitt mest. I særklasse kommer Venezuela dårlig ut av situasjonen, Russland også – og Norge er «litt Russland», selv om vi har andre bein å stå på. USA, som ønsker å være selvforsynt, vil glede seg over Russlands misere. Men jeg tror ikke vi ser første trinn i en oljealder som er over, selv om vi vet det er en realitet, en gang i fremtiden, sier Reve.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere