*Nettavisen* Økonomi.

- Oljebransjen opptrer uærlig

Foto: Johan Wildhagen (Innovasjon Norge)

Manipulerer folks meninger for å få gjennom oljeboring i Lofoten og Vesterålen, hevder miljøbevegelsen.

12.01.11 21:32

Oslo (ANB): Det er Synovate som har gjennomført en undersøkelse for Oljeindustriens Landsforening (OLF) hvor fire av fem nordmenn sier ja på spørsmål om de vil ha en konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Miljøbevegelsen går i strupen på OLFs tolkning av tallene. OLF mener at folket sier ja til en utredning.

- Dette er en uærlig måte å manipulere folks meninger på. Folk har ikke satt seg så godt inn i saken at de vet hvordan svaret kan brukes og hva alternativene til utredningen er, sier Natur og Ungdoms leder Ola Skaalvik Elvevold.

På kollisjonskurs
- Jeg er enig med OLF i at undersøkelsen viser at folk vil ha mer kunnskap. Men å hente ut av det at folk vil starte noe som i realiteten er en åpningsprosess, blir helt feil. For samtidig sier meningsmålinger at folket er imot oljeboringen, sier Skaalvik Elvevold.

Her er partene på kollisjonskurs. OLF mener at å sette likhetstegn mellom konsekvensutredning og åpning blir helt feil, og spør hva som gjør at motstanderne er så redde for mer kunnskap.

Også Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er oppgitt over at OLF ikke forstår hvorfor motstanderne mot oljeboring ikke vil ha noen konsekvensutredning.

- Bildet må nyanseres. Vi har selvsagt ingenting imot kunnskap. Men vi er redde for en konsekvensutredning fordi det har vist seg å i praksis være en åpningsutredning, sier leder Gaute Wahl.

Lærer mer i dag
Både Natur og Ungdom og Folkeaksjonen mener at måten man henter inn kunnskap på i dag, er mer enn bra nok.

- I dag jobbes det på tvers av departementene gjennom forvaltningsplanregimet. Her kommer all kunnskap og alle konsekvenser fram. En formell konsekvensutredning blir på et mye tynnere grunnlag fordi den bare involverer Olje- og energidepartementet. OLFs agenda er åpenbar, sier Wahl.

Det ventes at regjeringen skal ta en avgjørelse om utredningen i løpet av de neste månedene.

- Jens Stoltenberg burde se til kunnskapen som allerede har kommet. Entydige miljøfaglige råd har kommet mot åpningen, sier Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.