NA24.no

- Oljefondet inn i Afrika

Sist oppdatert:
SVs finansmann stiller spørsmålet om man virkelig trenger forvaltere i Oljefondet.

- Er det vits i å ha forvaltere av Oljefondet? spør finanspolitisk talsmann Heikki Holmås i Sosialistisk Venstreparti (SV).

NA24 - din næringslivsavis

Holmås vil diskutere om den etablerte forvalterrollen i Oljefondet er riktig, og bruke mer penger på langsiktig investeringer i Afrika; selv med lavere avkastning.

Langsiktig tenkning
Mandag holdt nobelprisvinner og professor i økonomi Joseph Stiglitz foredrag initiert av Finansdepartementet og Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Stiglitz mener forvaltere av for eksempel oljefondet bør ha samme perspektiv og avkastningshorisont som eierne. Med andre ord: Eierne av oljefondet er fremtidens generasjoner. Man må derfor ligge til grunn en meget lang tidsperspektiv på investeringene.

- Det var et veldig nyttig innspill. Vi må igjen se på hvordan man avlønner forvalterne og hvordan de premieres, og hvordan forvalterne premierer igjen sine ansatte, sier Holmås til NA24.

Han mener at dersom man skal ha et meget langt tidsperspektiv på investeringene - bør dette også gjenspeiles i honoreringen av de som skal passe pengene.

Stiglitz sier god forretning er mer enn å maksimere aksjonærens verdier.

Vil ha diskusjon
SVs finanspolitiske talsmann søker en diskusjon om dette, spesielt i lys av at regjeringen har satt i gang en prosess med å evaluere de etiske retningslinjene til Oljefondet.

Høringsfristen er 15. september, og Holmås spør om man virkelig trenger forvaltere.

- Burde vi ha folk som sørger for å spre dette på lik linje som markedet er satt sammen? Det er et fornuftig innspill som vi er nødt til å diskutere, sier han, og legger til at oljefondets penger tilhører våre barn, barnebarn, og oldebarn.

- Vi ikke interessert i å ta for stor risiko. Det gjør vi heller ikke i dag, sier han.

Han mener professoren gav noen nyttige innspill som intuitivt virket fornuftig.

- De folkene som forvalter Oljefondet bør ha et langsiktig perspektiv som oss, og avlønnes deretter. Men de kan ikke ha 100-årsperspektiv og lønn om 100 år, sier han.

Les også: - Jeg beundrer oljefondet


Solide honorarer
Tirsdag kom Oljefondet med en ny rapport som viser at det blir stadig færre eksterne forvaltere i fondet.

Avkastningen synker i takt med økningen av honorarer til eksterne de eksterne forvalterne som er igjen. En knapp milliard kroner ble brukt på forvaltning av Oljefondet i første halvår. En kvart milliard kroner gikk i lommene til eksterne forvaltere, noe som er 80 millioner kroner mer enn i samme periode i fjor.

Les også: Håver inn i dårlige tider

Dette kommer i tillegg til minimumshonorarer på 188 millioner. Kostnadene til eksterne forvaltere står dermed for over 40 prosent av de totale kostnadene til Oljefondet.


- Stiglitz rett mann
- Stiglitz er også rett og slett opptatt av det som er vår tids viktigste spørsmål nemlig hvordan vi kan få gjort noen med klimaendringene, og avskaffet fattigdom, sier Holmås.

SVs «finansmann» sier han gir en ekstra tyngde til kritikken av de mest fanatiske markedsliberalistene som sier at markedet er løsningen på alt.

Holmås sier det ordinære næringslivet holder seg unna investeringer i Afrika. Det var noe Nordfund-sjef Kjell Roland også drøftet under seminaret mandag.

- Et grunnleggende prinsipp i det å forvalte en portefølje er å prøve å unngå den spesifikke risiko i enkelt prosjekter. Da kan man rett og slett investere i Afrika i mye større grad enn det vi gjør i dag, sier Holmås.

- Så oljefondet bør investere mer i Afrika?

- Ja, jeg mener at det er en av diskusjonene som vi må ta fremover. Vi må være der investeringene er rent finansielle, men bidrar til utvikling i større grad enn det vi har i dag, sier han.

På toppen av alt dette tok professoren kun 40.000 kroner i honorar, en flybillett til 11.000 og to netter på Grand Hotell.

- Det er et ganske lavt honorar. Vi snakker om en nobelprisvinner, sier Runar Malkenes i Finansdepartementet til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere