*Nettavisen* Økonomi.

- Oljefondet kunne betalt norske veier

Foto: Børge Sandnes

Men det har det ikke lov til.

09.05.12 21:32

Frp la nylig fram en problemstilling angående veibygging i Norge.

Partiet forteller at den statlige Kommunalbanken finansierer norske veiprosjekter. Banken henter imidlertid nesten alle sine penger gjennom dyre lån fra utlandet. Samtidig er det mye penger i oljefondet, men de får ikke låne ut penger til norske banker.

Dermed låner Kommunalbanken penger med høy rente fra utenlandske banker, mens oljefondet låner til for eksempel Tyskland med lav rente.

- Veiene blir dyrere
Frp sier at Tyskland bruker disse pengene på å bygge veier, og dermed bygger Norge veier til dyr rente, mens vi lar tyskerne bygge veier til billig rente.

- Vi opplever dette som diskriminering av norske banker. Det er tragikomisk at oljefondet ikke kan låne penger til norske banker, sier Frps Jørund Rytman til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Rytman forteller at dette vil gå utover mannen i gata.

- Når kommunalbanken må låne penger til en dyrere rente enn det man ville fått hos oljefondet, så betyr det at veiene blir dyrere. Det er det bilistene som blir nødt til å betale, selv om Norge har masse penger, uttaler Jørund Rytman.

- Spør du den jevnlige nordmann, vil de si at det er dårlig politikk å holde på sånn, legger stortingsrepresentanten til.

Vil følge opp saken
Under Stortingets spørretime nylig la Frp press på finansminister Sigbjørn Johnsen for å få svar på hvorfor det tviholdes på denne politikken. De er imidlertid ikke fornøyd med svarene de fikk.

- Vi reagerer på at statsråden ikke svarer ordentlig. Det var den samme regla om at de ikke kan rikke på reglene og prinsippene de har satt. Det er ulogisk politikk, forteller Jørund Rytman.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Niels Ravnaas

Under spørretimen uttalte Sigbjørn Johnsen blant annet at handlingsregelen setter en grense og at dette er et viktig prinsipp.

Finansministeren sa at i tråd med dette har ikke Norges Bank anledning til å investere midlene i Statens pensjonsfond utland i verdipapirer utstedt av norske foretak eller i norske kroner, og at han ikke så noe grunn til å endre dette.

- Jeg har ingen planer om å endre de retningslinjer for virksomheten i Statens pensjonsfond utland som et bredt flertall i Stortinget har sluttet seg til, og som sier at fondets midler skal investeres i utlandet, uttalte Johnsen.

Les mer av Sigbjørn Johnsens svar her

Frp mener det er feil holdning.

- Vi håpet at finansministeren kunne ta til seg det vi snakket om, og at han åpnet for at norske banker kan låne fra oljefondet, uttaler Jørund Rytman, som forteller at Frp vil følge opp saken.

- Vi vil stille flere spørsmål i spørretimen, og ta opp temaet i vår stortingsmelding om handlingsregelen som kommer snart. Da regner jeg med at det blir debatt, og det blir spennende å høre hva alle partiene mener, ikke bare finansministeren som regjeringen har oppnevnt, sier Rytman til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag