- Oljefondet øker i de okkuperte områdene

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Kirkens Nødhjelp raser i mot at Oljefondet skal ha kjøpt seg opp i selskaper som driver i de okkuperte områdene.

18.06.10 13:22

Oljefondet større enn noen gang i de okkuperte områdene. Det skriver Kirkens Nødhjelp i en melding

- Norge fordømmer den israelske okkupasjonen, men har samtidig økt sine investeringer i selskaper som har virksomhet i de okkuperte områdene med mer enn 50 prosent i løpet av ett år.En naturlig konsekvens av å være mot den israelske okkupasjonen burde være å ikke investere i selskaper som tjener på okkupasjonen, skriver Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig Råd.

En gjennomgang foretatt av Kirkens Nødhjelp og Mellomkirkelig Råd, viser at Oljefondet økte sine investeringer i selskaper som har virksomhet i de okkuperte områdene i Gaza, Vestbredden, Golan-høyden og Øst-Jerusalem fra rundt 11 milliarder kroner i 2008 til ca 17 milliarder i 2009. En økning på mer enn 50 prosent på ett år.

I mai i fjor sendte Kirkens Nødhjelps partner Bat Shalom og 20 andre israelske og palestinske organisasjoner et åpent brev til norske myndigheter. Oppfordringen var å stanse Oljefondets investeringer i selskaper som hadde virksomhet i de okkuperte områdene. Siden den gang har Norge trukket sine investeringer i kun ett av de 32 aktuelle selskapene – og i tillegg har Norges eierinteresser økt dramatisk, påpeker Kirkens Nødhjelp.

- Vi anerkjenner staten Israel, men vi er mot israelsk okkupasjonspolitikk, skriver Sommerfeldt og Hagen Agøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oljefondet

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag