NA24.no

- Oljefondet vil kjøpe mer i Portugal

Foto: Erik Pettersen (NA24)
Sist oppdatert:
Samtidig spås det at Portugal blir det neste Hellas.

Oljefondet kan være interessert å kjøpe aksjeposter som den portugisiske stat er nødt til selge på grunn av den økonomiske krisen.

Det er den portugisiske økonomiavisen Diario Economico som skriver dette ifølge nyhetsbyrået Bloomberg .

Diario Economico har intervjuet oljefondets sjef, Yngve Slyngstad.

Grabber til seg
Den økonomiske krisen i Europa har gjort Oljefondet til storoppkjøper av blant annet eiendom, som for eksempel Regent Street.

Hvorvidt Norge vil kjøpe seg opp i Portugal, avhenger ifølge Slyngstad av prisen på det som kommer for salg.

Portugals storsalg av statlige aksjeposter kommer etter krav fra EU og det Internasjonale Pengefondet (IMF) som ifjor stablet på bena en redningspakke på 78 milliarder euro.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

En del økonomiske eksperter har fryktet at flere land kan komme til å havne i samme økonomiske uføre som Hellas. Portugal er blant landene som antas å være mest i faresonen.

Frykter for Portugal
En av de som frykter for Portugals økonomiske fremtid er sjefen for verdens største obligasjonsfond, Pacific Investment Management Company (PIMCO).

Han heter Mohamed El-Erian, og sier i et intervju med det tyske ukemagasinet Der Spiegel, at han tror Portugal vil ha blitt «det neste Hellas» innen utgangen av året.

Portugal antas å få en negativ vekst på hele 3,3 prosent i år, den kraftigste nedturen siden 1970-tallet.

Kraftige kutt
De kraftige innsparingene landet er pålagt å foreta, bidrar i sterk grad til den negative veksten.

El-Erian tror ikke redningspakken er tilstrekkelig, og at landet vil måtte ha mer hjelp.

- Så vil det bli en stor diskusjon mellom EU, kreditorene, IMF og den europeiske sentralbanken om fordeling av byrden. Og i finansmarkedene vil aktørene bli nervøse fordi de frykter at private aktører vil bli berørt, sier El-Erian til Der Spiegel, ifølge nyhetsbyrået CNBC.

El-Erian er imidlertid ikke helstøpt pessimist. Han tror eurosonen kan komme seg raskt, dersom bare medlemslandene kan bli enige om den riktige medisinen.

Han fremholder at det finnes nok av penger tilgjengelig hos investorer som foreløpig sitter på gjerdet og avventer situasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere