NA24.no

- Oljen har skylden

Sist oppdatert:
Terje Nyborg i Terra Securities mener at dagens fall på børsen skyldes den dalende oljekurven.

Oslo Børs faller over 2,8 prosent og nærmer har tatt ferden ned mot 350 poeng. Samtidig har oljeprisen falt til under 60 dollar fatet.

NA24 din næringslivsavis

- Det er hovedsakelig fallende oljepris, svarer Terje Nyborg i Terra Securities til NA24 iMarkedet på spørsmål om hvorfor børsen faller, og peker på at oljeprisen er ned nesten en dollar i løpet av helgen

Nyborg trekker også frem de svake makroutsiktene som kom på fredag som bidragsyter til børsfallet.

Utlendingene selger
De siste dagene har utlendingene dominert selgersiden på Oslo Børs og trenden er også at de utenlandske og amerikanske fondene lemper ut aksjer på børsen mandag. De store meglerhusene som Morgan Stanley, JP Morgan, Credit Suisse First Boston og Merril Lynch er storselgere i Statoil og flere av de samme aktørene er også å finne på selgersiden i Norsk Hydro.

Terra-strategen mener OPEC er det eneste som kan redde den fallende børsen.

- OPEC kutt er det som kreves for at oljeprisen skal ta seg opp igjen, sier Nyborg til NA24 iMarkedet.

Oljekartellet uttalte i forbindelse med siste møte at de kan komme til å redusere produksjonen hvis oljeprisen faller til under 60 dollar fatet. Dermed har enkelte ansett OPECs aksepterte prisnivå som et gulv i markedet.

Et OPEC-kutt vil derfor, ifølge Nyborg, berolige markedet. Terra har satt et kursintervall på mellom 350 – 390 poeng for hovedindeksen til november og venter at den vil ha en stigende trend til over 400 poeng i desember.

Avkastningen i fare
Men Nyborg advarer om at hvis oljeprisen faller til 50 dollar vil avkastningen på Oslo Børs bli borte, og det tåler ikke børsen.

Allerede nå har usikkerheten ført til at den råvareavhengige børsen faller med olje- og offshoreaksjene.

Aksjestrategen i Terra Securites påpeker at selskaper som Royal Caribbean Cruises, Norwegian og SAS holder seg bra denne dagen. Disse selskapene har godt av fallende oljepris siden dette fører at drivstoffkostnadene blir lavere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere