NA24.no

- Oljen i hundre

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Med nye oljerekorder i sekken spås det nå at oljeprisen kan nå 100 dollar fatet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den ukentlige oversikten over de amerikanske oljelagertallene fører til at oljeprisen nå handles på rekordnivåer på råvarebørsen i New York.

NA24 - din næringslivsavis

- Den kan gå til 100, ja. Jeg tror ikke at det kommer til å skje før på nyåret. Du kommer til å ha en slags tilbakegang her – Jeg sier at du kanskje kan se 78, men trenden er oppover. Etterspørselen er opp og leveransen er flat så det må fortsette videre oppover, sier styrelder i BP Capital LLC Boone Pickens, ifølge Bloomberg.

Rekorder ryker
Tallene, som offentliggjøres av det amerikanske energidepartementet, viser at lagrene av olje falt med 3,87 millioner fat, som er mer enn ventet. Nå som fyringssesongen er i startfasen hadde analytikerne ventet et fall på 2,03 millioner fat, ifølge Bloomberg. Lagrene har falt med totalt 18,3 millioner fat de fire siste ukene.

Referanseoljen WTI klatret på nyhetene og frontkontrakten har så langt på det høyeste blitt notert på 82,50 dollar fatet, som er det høyeste nivået noensinne. Etter toppnoteringen har prisen falt noe igjen, men holder seg fortsatt over 82,10 dollar fatet. Dette er sjette strake dagen på rad at oljeprisen har satt ny rekord i New York. Prisene er nå 33 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Også nordsjøoljen stiger på nyhetene. Frontkontraktene her er opp 0,63 prosent til 78,08 dollar.

Før lagertallene kom spådde oljeanalytiker Tina Saltvedt at lagrene ville falle kraftig.

- Jeg tror lagertallene faller kraftig, og det løfter prisen, sa oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea til NA24.

Les mer her: - Oljerekorder kan ryke

- Den første responsen var å se på det større-enn-ventet fallet i lagrene, som dyttet oss til ny rekord. Prisene falt så litt fordi ved nærmere øyesyn er ikke det nummeret så avgjørende. Vi har normalt store nedganger på denne tiden av året og lagrene er fortsatt vide, sier

James Ritterbusch hos Ritterbusch & Associates, ifølge Bloomberg.

Uvær, rentekutt og trusler
Men noen av tallene i rapporten vekker ekstra oppmerksomhet. Det viser seg nemlig at lagrene ved Cushing i Oklahoma, som er leveringsstedet for WTI-oljen, falt med 1,68 millioner fat til 18,3 millioner. Dette er det laveste nivået siden 2. desember 2005 og det indikerer at flere raffinerier i USA etterspør olje.

Foruten lagertallene er det flere krefter som bidrar til at oljeprisen er i nytt og ukjent territorium.

Tirsdag kuttet sentralbanken i USA renten med 0,5 prosent, som også sendte oljeprisen til himmels. Rentekuttet har også sendt dollaren videre nedover og det kan gjøre det lettere for OPEC å opprettholde produksjonen for å oppnå høye priser. Samtidig vil lavere rentenivå i USA sørge for at lånekostnadene i verdens største økonomi blir lavere. Dermed reduseres faren for at høy oljepris kan ramme forbruket til amerikanerne.

I tillegg melder Royal Dutch Shell at de har evakuert ansatte fra Mexico-golfen da de frykter at en ny storm kan komme og ramme produksjonsplattformene. National Hurricane Center har nemlig meldt at et uvær langs kysten av Florida kan øke i styrke på veien inn mot den oljerike golfen.

Som alltid er også den spente geopolitiske situasjonen i Midtøsten med i oljens prissetting. Onsdag advarer Iran med at de har planene klare for å bombe Israel dersom de blir angrepet.

- Vi har lagt klar en plan om å slå tilbake mot Israel med våre bombefly dersom dette regimet [Israel. red.anm.] gjør en dum feil, sier general Mohammad Alavi til det iranske nyhetsbyåret Fars, melder Ap. Han er vise-sjef for Irans flyvåpen.

Les mer her: - Klare for å bombe Israel

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere