NA24.no

- Oljen må gi mer

Sist oppdatert:
Svein Aaser mener vi må få mer ut av oljeformuen enn bare oljeindustri.

Konsernsjef Svein Aaser i Norges største Bank, DnB NOR, mener oljeformuen må kunne brukes til å bygge opp under den norske finansindustrien.

- Oljen må gi oss mer enn oljeindustri, sier Svein Aaser.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Sterke krefter i næringslivet og politikken vil ha forvaltningen av oljeformuen hjem, for å bygge opp under en et norsk kapitalforvaltningsmiljø av internasjonalt format.

Totalt forvalter Norges Bank Kapitalforvaltning et oljefond på knappe 1500 milliarder kroner i aksjer og rentepapirer i utenlandske markeder. Fondet vokser med rekordfart, men det er kun forvaltere i byer som London og New York som får lov til å la penge yngle.

Forslaget, som ble fremmet av tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen i en kronikk hos iMarkedet.no i januar, får nå støtte både i næringslivskretser og i det politiske miljøet.

- I dag eksporterer vi oljeformuen uforedlet ut av landet, sier Andersen til NA24.

Andre forvalter våre penger
- I starten av vår oljehistorie hadde vi bare olje som en råvare. For meg er kapital en råvare. Det var ingen oljeselskaper da vi fant olje utenfor norskekysten, sier Aaser og viser til andre land som har brukt flere århundrer på å utvikle en kapitalindustri med mye mindre formuer.

- For øyeblikket har vi satt av vår kapitalbase til et pensjonsfond, til andre som forvalter våre penger. Det vil bli et trist minne, hvis oljealderen kun gav oss oljeindustrien. I dag tjener London, Zürich, Amsterdam på vår forvalting, men det er ikke for sent for Norge, sier DnB NOR-sjefen.

I likhet med Andersen vil han at finansgigantene som har i oppdrag å forvalte milliardsummer på vegne av Norges Bank Kapitalforvaltning, må opprette kontor i Norge for å få tilgang til oppdragene. Det var det samme de store oljeselskapene måtte gjøre for å få tilgang til ressursene på norsk sokkel. På den måten bygde vi opp en oljeindustri som i dag er blitt blant verdens mest konkurransedyktige.

- Vi har fortsatt høy kompetanse og konkurranseorientert forvaltning i Norge i dag. Vi kan utvikle denne finansindustrien, men det krever at vi må innse at finansindustrien er lik hvilken som helst annen industri, sier han.

Politisk interesse for ideen
Pensjonert børsdirektør Sven Arild Andersen forteller at det er en voksende interesse for å se på forvaltingen av oljeformuen i et bredere perspektiv. Næringslivstopper og Ap-medlemmer som Jens P. Heyerdahl og Tormod Hermansen var til stede under et møte i regi av Oslo Ap hvor denne problemstillingen ble diskutert.

Etter det NA24 forstår, har saken blitt diskutert i Oslo Arbeiderparti og flere andre fylkeslag i regjeringspartiet. Paraplyorganisasjonen Forum for Innovasjon, som blant annet finansieres av Universitetet i Oslo, NTNU, Marine Harvest, GE Health Care og Selvaag Gruppen, har sendt et forslag til en høringsuttalelse til Nærings- og handelsdepartementet hvor dette var ett av fem punkt. Høringen er ment som et innspill til den kommende eierskapsmeldingen.

”Statens pensjonsfond er et av verdens største og raskest voksende fond. Ikke bare investeres alle disse pengene i utlandet – i konkurrenter til norsk næringsliv. Men det overlates også nesten i sin helhet til utenlandske forvaltningsselskaper å forvalte disse pengene”, heter det i brevet, som er signert av tidligere Ap-statssekretær Tormod Hermansen.

AKTIV FORVALTNING: Tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen mener vi aktivt må skape en finansindustri av oljeformuen.
AKTIV FORVALTNING: Tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen mener vi aktivt må skape en finansindustri av oljeformuen.

Internasjonalt miljø
Den tidligere Telenor-sjefen mener staten bør kunne bruke noe av sin kapitalstyrke til å legge grunnlaget for oppbyggingen av et norsk kapitalforvaltningsmiljø av internasjonalt format.

”Det bør tas sikte på å skape et miljø som består av norske og utenlandske private investorer som består av norske og utenlandske private investorer som i partnerskap med norske statlige organer kan utvikle spisskompetanse innen kapitalforvaltning på utvalgte næringsområder”, heter det videre i brevet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere