NA24.no

- Oljeprisen bekymrer

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Oljeprisen går bare oppover og oppover. Onsdag ettermiddag passerte oljen 130 dollar per fat.

Prisen på ett fat råolje rundet 130 dollar fatet for første gang noensinne onsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Det gjelder frontkontrakten til den amerikanske lettoljen WTI, mens nordsjøoljekontraktene er holder seg akkurat under 130 dollar fatet. Nordsjøolien noteres onsdag ettermiddag til 129,46 dollar fatet.

Nå frykter analytikerne dalende inntjening for flere europeiske selskaper.

- Oljepris på 130 dollar fatet er bekymringsfullt. Det som plager oss er utviklingen i selskapenes inntjening. Det er et problem for selskapenes marginer og det skader sentimentet, sier strateg Guillaume Duchesne i Fortis Private Banking i Geneve til Bloomberg News.

Kutter estimatene
Bekymringen for økte råvarepriser har fått meglerhuset Merrill Lynch til å kutte sine estimater på blant annet den tyske bilprodusenten Porsche og dekkprodusenten Nokian. Meglerhuset er nå ute med salgsanbefaling på disse aksjene.

- Olje og stålprisene fortsetter videre oppover. Våre nye inntjeningsestimater for 2009 er betraktelig lavere enn konsensus for europeiske bilprodusenter, skriver analytiker Thomas Besson i Merrill Lynch.

Merrill kuttet også kursmålet på den nest største franske bilprodusenten Renault fra 100 til 90 euro, mens kursmålet på Continental ble endret fra 120 euro til 110 euro.

- Råvarekostnadene har steget omlag 200 euro per bil hittil i år. Dette kan innebære en «motvind» på 4 milliarder euro for bilprodusentene i Europa i år, skriver meglerhuset.

Storbankene fyrer oppgangen
Prisoppgangen på olje kommer etter at flere storbanker har hevet oljeprisestimatene de siste dagene på bakgrunn av forventninger om at stramheten på tilbudssiden vil fortsette i takt med høy etterspørsel.

Også langtidskontraktene har steget kraftig. Amerikansk lettolje med levering i desember 2016 har steget med 17,08 dollar eller 14 prosent, siden storbanken Goldman Sachs hevet prisestimatet til 141 dollar fatet for andre halvår i år.

- Ikke fundamentale forhold
- Vi ser at prisene øker mot slutten av kurven. Problemstillingen gjelder ikke fundamentale forhold. Det som bidrar til oppgangen er kommentarer fra Goldman Sachs og Boone Pickens, sier Olivier Jakob i Petromatrix Gmbh i Sveits til Bloomberg News.

Tirsdag fulgte Societe Generale SA og Credit Suisse etter med sine nye estimater, mens milliardæren T. Boone Pickens gjentok sitt anslag på 150 dollar fatet i år.

Oljeteamet i Credit Suisse hevet prisestimatet for 2008 fra 91 dollar fatet til 120 dollar. For neste år anslår Credit Suisse en oljepris på 110 dollar og for 2010 er estimatet på 115 dollar, mot tidligere 90 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere