NA24.no

- Oljeprisen en stor utfordring

Den galopperende oljeprisen kan gjøre innhogg i kvartalstallene til cruiseselskapet RCCL.

INDEPENDENCE OF THE SEAS, OSLO (NA24):
- Oljeprisen er en stor utfordring i denne typen forretninger, sier president Adam Goldstein i cruisegiganten Royal Caribbean (RCCL) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag legger cruiseselskapet frem tallene for første kvartal, og oljeprisen tynger selskapet.

Oljeprisen
Onsdag omsettes «brenten» for hele 115,80 dollar for et 159 liters fat. Når man vet at det samme fatet kostet rundt 20 dollar i 2001 sier det seg selv at det svir på pungen for et selskap som er storforbruker av olje.

- Vi har et bevist forhold på å optimaliserer bruken av drivstoff, sier Goldstein.

Skipet har eksempelvis gått ned i fart til 18 knop som gir fem prosent besparelse.

Sterk fokus på å slå av varme, besparelseslamper og nye materialer er andre tiltak.

- Du vil ikke tro hvor mange besparelsesmanualer jeg har på min lugar, sier kaptein Teo Strazcic til NA24.

Sjekk NA24 egne oljesider her.

Stor andel
Minicruise er veldig populært om dagen, og RCCL satser i større grad på det nordiske markedet med å sette inn et eget skip fra 2009. Da selskapet nylig annonserte minicruise ut fra Stockholm ble alt utsolgt på 48 timer.

- Med veksten vi opplever i Europa, så demper det dollareffekten, sier presidenten.

Hele 75 prosent av alle inntektene til selskapet kommer i dollar, og når oljeprisen er høy og utgifter betales i andre valutaer svir også det på pungen.

- Ekspansjonen i Europa øker fortere på grunn av dollarsvikten, sier Goldstein.

I fjor omsatte selskapet 30,7 milliarder kroner, med et nettoresultat på tre milliarder kroner. Det er en nedgang på 6,3 prosent fra 2005 da nettoresultat endte på 3,2 milliarder kroner. Da var omsetningen på 26,2 milliarder kroner.

Les også: Surfer på norskebølgen

Drivstofftillegg
Oljeprisen biter allerede og i en melding onsdag ser RCCL seg nødt til å øke drivstofftillegg ytterligere på sine cruise, og det gjelder for bestillinger fra 1. mai.

Tillegget øker til åtte dollar per passasjer per dag, og med et maksimumsnivå på 112 dollar per cruise. Det er en økning på 42 dollar siden meldingen i februar som var på 70 dollar.

Aksjekursen har også svingt kraftig og har i år fått en kraftig smell på Oslo Børs. I fjor svingte RCCL-kursen litt over 200 kroner til 243,50 kroner.

Ved årsskiftet var aksjekursen 229 kroner, og onsdag faller den med nesten tre prosent til 159 kroner. Men retter seg opp og er klokken halv elleve rundt to prosent ned til 160,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere