NA24.no

Foto: Bitmap / Dag Myrestrand (Statoil)

- Oljeprisen kan bli doblet

Sist oppdatert:
Iran kan gi bonanzatilstander for oljeprisen.

NA24 har snakket med flere aktører i Londons finans- og råvaremarked. Konklusjonen er klar. Her blir det bonanza i oljemarkedet.

- Oljefuturen som er den som trades kommer til å stige kraftig. Første motstandsnivå vil være rundt 125 til 127 dollar fatet, bryter vi der er vi på 150 dollar raskt og deretter er sky the limit, sier en meget sentral aktør i oljemarkedet i London.

Velg et tall

Tirsdag ligger oljefuturen rundt 110 dollar fatet.

Hvor høyt prisen kan komme til å gå dersom det strategisk viktige Hormuz-stredet, hvor nesten 20 prosent av verdens olje fraktes, utenfor Iran blir stengt er vanskelig å spå. Men høyere skal den:

- Det er umulig å vite. Det er bare å plukke et tall, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos DnB Markets til NA24.

- Jeg tror oljeprisen i en kort perioden kan stige mer enn 100 dollar fatet ved en full blokade av Hormuz, men jeg tror ikke dette kan vare lenge og hvis blokaden oppløses på under en uke vil oljeprisen falle kraftig tilbake igjen, sier Kjus.

Han begrunner en kraftig prisstigning med at det ikke finnes muligheter til å dekke opp for oljen som da ikke vil nå markedet.

- Hvis verden skulle miste 17 millioner fat per dag av eksport vil det ikke være mulig å verken slippe strategiske lagre fort nok eller å omgå Hormuz-stredet via rørledninger i tilstrekkelig grad. Det internasjonale energibyrået (IEA) hevder de kan slippe 14 millioner fat per dag av strategiske lagre, men industrieksperter mener maksimalt 8 millioner fat per dag kan slippes. I tillegg er det antagelig mulig å sende litt over 3 millioner fat per dag via rørledninger utenom stredet, inkludert en ny pipeline i De forente arabiske emirater som skal starte i annet kvartal. Det vil med andre ord ikke være mulig å erstatte et bortfall på 17 millioner fat per dag. Dermed må etterspørsellen falle like mye som tilbudet faller og det er prisen som må hjelpe til å sørge for den balanseringen, sier Torbjørn Kjus NA24.

Dramatiske konsekvenser

Analysesjef Ole-Rikard Hammer i Platou Economic Research mener også at oljeprisen vil få seg et løft hvis Iran gjør alvor av å stenge Hormuz.

- På kort sikt vil det kunne få dramatiske konsekvenser på oljeprisen, sier Hammer til NA24.

- Så blir jo spørsmålet hvor langvarig situasjonen blir. Vi mener smertetersekelen for hva verdensøkonomien tåler ligger på rundt 120 dollar fatet i snitt for et kvartal, sier Hammer.

I det politiske miljøet håper man at Iran vil etter EUs boikott i går sette seg ned med forhandlingsbordet. Dette er det få aktører i London som tror.

- Iran er fulle av fanatikere og ikke kjent for en åpen dialog, så jeg tror ikke noe på at de vil begynne nå, sier en trader til NA24.

- Når Iran først setter i gang blir dette det komplette kaos og oljefuturen vil gå så det suser, fortsetter traderen.

Nordea: - 120 til 200 dollar fatet

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea mener at etter en varm vinter og laber etterspørsel etter olje fra store land som USA og EU i tillegg til at Libysk olje kommer raskere tilbake til markedet enn antatt er det fysiske markedet mindre stramt.

- Dette skulle isolert sett tilsi lavere priser utover våren. Med økende politisk uro først og fremst nå rundt Irans atomanrikingsprogram, m en også i Nigeria, Irak, Syria og Yemen har risikopremien økt markant siden midten av desember og denne støtter nå oljepriser rundt 110 dollar fatet, sier Saltvedt til NA24.

Men hun understreker at oljeboikotten kan bidra til å holde oljeprisen noe høyere enn den ellers ville ha vært siden oljen som tidligere ble importert fra Iran nå må importeres fra andre tilbydere.

- I utgangspunktet har Saudi Arabia en mer en stor nok ekstra kapasitet til å øke produksjonen nok til å dekke Irans produksjon. Men også land som Japan, Sør Korea, Kina ønsker å spre risikoen og tilhørigheten mellom flere produsenter. Det kan øke konkurransen om Saudi Arabisk olje, sier Saltvedt.

Men hvis konflikten eskalerer, Iran stenger Hormuz stredet, det blir en militær konflikt i området vil oljeprisen kunne øke betydelig.

- Hvor mye avhenger av hvor mye konflikten i tilfellet tilspisser seg, men alt fra 120 til 200 dollar fatet er mulig, sier Nordeas oljestrateg.

Kortsiktig oppgang tank

Også i tankmarkedet vil man se ett oppsving i ratene. I hvert fall på kort sikt.

- Risikopremien vil bli skyhøy og før det braker løs vil land som Saudi, Kuwait og India få oljen bort fra områdene i og rundt gulfen, noe som igjen vil drive VLCC-ratene opp, sier en annen trader.

Hammer mener at det beste scenarioet for tankmarkedet er at sannsynligheten for konflikt øker, uten at det bryter ut en konflikt.

- Du vil kunen se rush å få fraktet olje ut av området som vil føre til betydlig økt etterspørsel på kort sikt, noe som er positivt for tankmarkedet, sier Hammer.

På langsikt er en åpen konflikt ikke positivt.

- Det fører til færre laster og mye lavere aktivitet, sier Hammer.

Hammer får støtte av shippinganalytiker Martin Korsvold i Pareto Securities. Når konflikten eskalerer vil de skip som seiler i den arabiske gulf få svært godt betalt.

- De som tørr å frakte olje i området vil få fantastiske rater, sier Korsvold til NA24.

Det er nærmere fire millioner fat ledig kapasitet i verden, men trolig er det reelle mye mindre. Dette gjelder land som Saudi, Angola og Nigeria.

Totalt produseres det 89,5 millioner fat om dagen, 36 til 37 millioner av disse fraktes med tankskip.

Tviler på Irans trusler
Torbjørn Kjus tror imidlertid ikke at Iran faktisk kommer til å stenge Hormuz.

- Det er rasjonelt for Iran å true med å stenge Hormuz, men det er ikke rasjonelt å gjennomføre det i praksis. Dette fordi Iran ikke har militære muskler til å stå imot USAs femte flåte som har base i Bahrain. En potensiell stengning av stredet kan tolkes som en krigserklæring av USA. Mitt Romney har allerede uttalt at hvis Iran stenger Hormuz vil han anse det som en krigserklæring, sier DnB-analytikeren.

Iran på sin side melder tirsdag at de ikke vil ha noen problemer med å finne nye kjøpere etter EU-forbudet.

Uansett tror ikke Kjus at prisen vil holde seg lenge på et skyhøyt nivå. Årsaken skyldes blant annet svak økonomisk vekst i industrialiserte importland.

- Jeg tror fremdeles svake fundamentale forhold vil trumfe geopolitisk redsel i de kommende måneder for jeg tror ikke situasjonen rundt Iran kommer til å lede til et stort nok produksjonsbortfall. Jeg tror det er stor sjans for at Iran kommer tilbake til forhandlingsbordet grunnet sitt atomprogram, og da vil noe av risikopremien som nå er innbakt i oljeprisen forsvinne. I tillegg kan da den vedtatte embargoen fra EU oppløses. Det er nemlig slik at etterspørselen etter olje er svært svak fra både Europa og USA akkurat nå. Jeg ser i mine balanser et behov for olje fra Opec i annet kvartal på cirka 29.7 millioner fat per dag, mens Opec akkurat nå antagelig produserer over 31 millioner fat per dag. Det er med andre ord et behov for å produsere betydelig mindre olje i første halvår 2012 enn det var i andre halvår 2011. Innbakt i dette ligger attpåtil at amerikansk etterspørsel skal tilbake til 19 millioner fat per dag i annet kvartal, mens i de siste tallene fra USA ligger etterspørselen etter olje under 18 millioner fat per dag, mener Kjus.

Her kan du lese DnB Markets utsikter for blant annet oljemarkedet i tiden fremover

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere