NA24.no

- Oljeprisen kan kollapse

Sist oppdatert:
Rykter om Muammar Gaddafi setter oljemarkedet i helspenn.

Oljeprisen falt natt til tirsdag norsk tid. I morgentimene var prisen på nordsjøolje på 113,40 dollar, noe som er en nedgang på 1,06 prosent. Samtidig var den amerikanske oljeprisen på 104 dollar per fat.

Årsaken til fallet var rykter om den libyske dikatoren Muammar Gaddafi.

Vil gå
Arabiske medier melder nå om at Gaddafi har tilbudt seg å forlate landet, hvis det stilles en sikkerhet for at han og hans familie ikke stilles for retten.

- Markedet forventer nå at borgerkrigen vil avta, og at oljeprisen derfor sannsynligvis vil kollapse, sier en oljemegler til nyhetsbyrået Bloomberg.

Prisen på nordsjøolje har steget kraftig på krisen i Midtøsten. Hovedårsaken til dette var at markedsaktørene fryktet at opprøret i flere arabiske land ville spre seg til oljerike land. Libya er Afrikas tredje største oljeeksportør, og står for rundt 2 prosent av verdens oljeeksport.

Ned fra toppen
Mandag nådde oljeprisen det høyeste nivået siden 2008, med en pris på nordsjøoljen på 117 dollar pr. fat.

Det var varslet om demonstrasjoner i Saudi Arabia som fikk oljeprisen til å stige.

- Aller verst er det selvfølgelig om uroen sprer seg til Saudi-Arabia. Landet står for 12 prosent av verdens oljeproduksjon og er verdens største eksportør av olje. I tillegg er Saudi-Arabia det eneste landet i regionen som har kapasitet nok til å øke produksjonen så my at det monner, sa Tina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets, til NA24, mandag.

Norge tjener på dyr olje
I nasjonalbudsjettet for 2011 venter regjeringen at prisen på et fat olje vil være på 485 kroner.

Med dagens dollarkurs på 5,58 prises et fat olje imidlertid til 633,5 kroner, noe som er vel 25 prosent mer enn hva regjeringen har sett for seg.

Oljedirektoratet har meldt at gjennomsnittlig dagsproduksjon på norsk sokkel i desember var på 1,814 millioner fat olje.

Dermed fører den høye oljeprisen til enorme ekstrainntekter for Norge.

Skulle oljeprisen stupe igjen vil da også Norges inntekter fra petroleumsproduksjonen falle.

Men det har også blitt meldt at opprørerne har avslått tilbudet fra Gaddafi.

Kan eksplodere
Og dersom uroen fortsetter og sprer seg til Saudi-Arabia og Iran kan oljeprisen sendes til himmels.

Til tross for at kong Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud, som har regjert i Saudi-Arabia siden 2005, har lovet å iverksette en tiltakspakke på vel 210 milliarder kroner, som blant annet skal heve de statlige lønningene med 15 prosent, gjøre det enklere å få boliglån og iverksette tiltak mot arbeidsledigheten. Er det ikke sikkert at dette er nok til å demme opp for et ulmende opprør.

Men det er ikke nødvendigvis behovet for bedre økonomi som driver befolkningen i araberstatene til opprør. Fra flere hold kommer det meldinger om en av de viktigste drivkreftene bak opprøret er ekstrem arbeidsledighet blant den yngre delen av befolkningen. Samt få utsikter til bedring for de ledige mellom 20 og 35 år.

- Hvis du kunne løse eller gjøre problemene i Tunisia, Egypt, Libya, Oman, Bahrain og så videre mindre, ved å kaste penger på dem, så hadde ikke problemene vært så store i utgangspunktet, sa Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken Capital Markets, nylig til NA24.

Les også: Denne kongen kan gi deg rentesjokk

Hvor høyt den kan gå er imidlertid vanskelig å spå.

- Det er helt umulig å si hvor høy oljeprisen kan bli, men det er ikke umulig at vi når 150 dollar fatet. Men det avhenger av at den politiske uroen fortsetter og at den sprer seg, sa Tina Saltvedt, nylig til NA24 .

Les mer: Tidenes dyreste drivstoff

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere