*Nettavisen* Økonomi.

- Oljeprisen kommer aldri over 100 dollar igjen

Nordsjøens sorte gull blir neppe igjen så verdifullt som det har vært, skal vi tro analytikeren.  Foto: Marit Hommedal

Det er etterspørselen etter olje som nærmer seg toppen, ikke tilbudet. Derfor er det ingen grunn til å forvente en oljepris på over 100 dollar fatet igjen, tror eksperter.

06.11.15 13:02

Økt bruk av alternative og renere energikilder er en av årsakene til at det fremfor alt er etterspørselen som kommer til å synke. En annen årsak er mindre etterspørsel i industrilandene.

Oljeanalytikeren Ian Taylor tror at etterspørselen etter olje vil nå toppen i 2030, og ettersom tilbudet har økt, bør man ikke vente noen ny prisrekord.

Taylor var blant dem som i 1985 spådde at oljeprisen ville stige til 125 dollar fatet fram mot 2015, det vil si at prisen ville femdobles, som følge av at oljereservene ville minke. Nå sier han at det er lite sannsynlig at prisen når dette nivået igjen.

– Jeg tror at vi kanskje aldri kommer til å oppleve en pris på 100 dollar fatet igjen, sier Taylor, som er toppsjef i Vitol, verdens største selskap innen handel med råolje.

I dag ligger oljeprisen på 50 dollar fatet. Prisen er mer enn halvert siden juni 2014. Prisfallet har kommet samtidig som utvinningen av skiferolje har skutt fart i USA, og man har begynt å utvinne store oljereserver utenfor kysten av Brasil, samt i afrikanske og asiatiske land. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.