NA24.no

- Oljeprisen nå er ikke et blaff

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Pareto-analytiker spår mye høyere oljepris.

RADISSON SAS PLAZA, OSLO (NA24): - Vi tror oljeprisoppgangen vi nå ser ikke er et blaff, men at den har sin bakgrunn i fundamentale forhold, sier Ole-Rikard Hammer, oljeanalytiker i Pareto på dagens Odinkonferanse.

NA24 - din næringslivsavis

- Prisoppgangen har begynt, men vi må inn i annet halvår for å se den endelig. Dette er ikke en spekulativ oppgang, og forventer at dette blir tydeliggjort i statistikk fremover.

Grunnlag for opptur
Han dro frem flere tegn som underbygget påstanden om at dette er en opptur med substans.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi ser to store megatrender som er sammenfallende og som gjør oss rimelig optimistiske på tre til fem års sikt. Den første trenden er etterspørselen, og verdens forbruk, sier Hammer

I dag har vi en forbruksfordeling mellom OECD og ikke-OECD som er ganske lik, men befolkningsmessig er forskjellen mellom disse stor. Situasjonen er slik at 80 prosent av verdens befolkning bruker like mye olje som de siste 20 prosentene. Og mens det for ti år siden spilte mindre rolle at Kina vokste ti prosent årlig, vil dette spille en mye større rolle fremover. Det vil dominere markedet, ikke bare i år og til neste år, men de neste tiårene, mener Hammer.

Den andre megatrenden Hammer dro frem var at trenden nå fortsatt er at det blir funnet mindre olje enn det blir brukt, og vi ser en fallende produksjon. Dette vil over tid gi press i oljeprisen.

- Det er veldig mye dyrere å finne olje nå enn før, og oljefunnene ligger på vanskelig tilgjengelige steder. Dette gjør at det er usannsynlig med langvarig press nedover i oljeprisen.

Spår svakere produksjon
Utover høsten spår Hammer at vi for alvor vil begynne å se konsekvensene av finanskrisen i oljemarkedet.

- Mange mindre selskaper har mistet finansieringen sin, og dette har vært med på å senke produksjonen. Våre forventninger er at produksjonen skal ned både i år og i neste år for de oljeproduserende landene utenfor OPEC.

- Da blir spørsmålet: Hva gjør OPEC? I år har de klart å kutte produksjonen med nesten fire millioner fat i løpet av ekstremt kort tid. Hvis du ser på forventet behov for OPEC-olje i annet halvår er produksjonen for lav. Syretesten fremover blir hvordan lagerutviklingen går.

Det internasjonale byrået IEA forventer fortsatt høye oljelagre utover året. Slår dette til vil oljeprisen ikke øke mer, mener Hammer. Hvis derimot OPEC-anslagene og anslag fra EIA slår til vil situasjonen bli en annen.

- Sesongmessig brukes det mer olje utover høsten, og hvis vi i tillegg får en svak oppgang vil dette kunne sørge for en nedbygging av lagrene.

Da det skjedde sist gikk oljeprisen til himmels. Hammer tør ikke spå at det skjer igjen, men mener at oljeprisen kommer opp i 80 dollar som et gjennomsnitt for 2010.

- Og med stigende oljepriser er Oslo Børs et sted du skal være, sier Hammer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere