*Nettavisen* Økonomi.

- Oljeprisen til 130 dollar

Oljeprisen slår gamle rekorder, men analytiker tror ikke vi har sett toppen.

15.04.08 21:04

Tirsdag står nok en gang tidligere rekorder for fall, i det oljen suser inn i ukjent terreng.

NA24 - din næringslivsavis

Frontkontraktene på nordsjøoljen klatrer 1,56 prosent til 111,55 dollar fatet, på råvarebørsen i London. Ved 15.20-tiden satte den ny rekordnotering på 112,03. På et år har oljeprisen steget med hele 78 prosent.

I New York er det like stor fart i den amerikanskhandlede oljen. Lettoljen står i 113,66 dollar, opp 1,59 fra mandagens pris. Også her har det satt ny rekord. Lettoljen har vært oppe i 113,93 dollar fatet, den høyeste prisen frontkontrakter har blitt omsatt for siden handelen begynte i 1983.

130 dollar fatet
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets tror utsiktene i oljemarkedet er gode på lang sikt. Han sier at de tror på et «sterkt oljemarked i det lange bilde», og ser for seg at prisen vil ligge på 130 dollar fatet i 2015. Denne typen forwardkontrakter handles nå for 102 dollar fatet.

Analytikeren hevder at dagens rally har mer å gjøre med tekniske forhold enn det fundamentale.

Teknisk reaksjon
- Oljen stiger mest fordi den har brutt gjennom de tekniske sperrene litt under 112. Den har brutt gjennom med brask og bram, og det gjenstår å se om den stenger over dette, sier Kjus til NA24.

Det er riktignok noe som har skjedd i det fundamentale bildet. Petroleos Mexicanos, det tredje største selskapet som leverer olje til USA, melder om stenging av en eksportterminal for råolje.

- Det er dårlig vær i Mexico, som har medført at de må stenge rundt 80 prosent av sin eksport, sier analytikeren.

Men Kjus mener altså at dette ikke det dette som driver for prisen.

- Dette vil bare vare et par dager, og det har allerede skjedd et par tre ganger tidligere, så det hele er en mer teknisk reaksjon, forteller han.

Siden starten av året har prisen på nordsjøoljen steget 18,62 prosent.

Korreksjonen kommer
Kjus tror rallyet kan fortsette en stund til.

- Vi tror den kan komme til å gå et par dollar til, sier han.

Samtidig regner Kjus med at vi snart får se en korreksjon tilbake.

- Vi har sett slike korreksjoner tre ganger i det siste, i desember januar og mars. Stokastiske variabler tyder på at den nesten er overkjøpt for tiden, påpeker han.

Satser på Kina
Mange håper på at vekstmarkedene kan veie opp for den dårlige utviklingen i USA. Denne tirsdagen melder Kina at deres dieselimport steg med 49 prosent i mars.

- Det dominerende markedssynet er at utviklingsøkonomiene vil mer enn kompensere for et mulig fall i etterspørselen fra OECD landene, sier Eugen Weinberg, analytiker hos Commerzbank til Bloomberg News.

StatoilHydro steg 3,73 prosent til 169,8 kroner, tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.